Thee in geuren en kleuren

21.01.2015 thee

Weet jij hoe het zit met al die kleurtjes thee? Van wit over groen, tot geel, rood en zwart. Elke kleur geeft een andere thee.

Chinese camelia
Alle thee komt van een zelfde plantje, de Camellia Sinensis. Een plantje dat kan uitgroeien tot een boom van meer dan drie meter.

Om de thee te kunnen oogsten worden de planten gesnoeid tot struikjes. Afhankelijk van de kwaliteit plukken de producenten enkel de topblaadjes en de eerste scheutjes, of meerdere blaadjes van één struik. De boeren die onze losse groene thee leveren, plukken enkel de twee topblaadjes en het scheutje.

Alle kleuren van de regenboog
Thee kennen we in verschillende kleuren. Wit, groen, geel, rood of zwart. De kleuren geven aan in welke mate de thee geoxideerd is. Na de oogst worden de blaadjes lichtjes gekneusd en kan de zuurstof in de lucht zijn werk doen. Hoe langer de blaadjes blootgesteld worden aan zuurstof, hoe donkerder de thee wordt.

Licht geoxideerde thee is gele thee, wat meer geoxideerde thee wordt rode thee genoemd. Wanneer de thee volledig geoxideerd is spreken we van zwarte thee. Om de oxidatie te stoppen wordt de thee kort verhit.

Groene en witte thee worden niet geoxideerd. In plaats van de blaadjes te kneuzen om vrij spel te geven aan de lucht, worden de theeblaadjes net gekoesterd opdat ze niet zouden beginnen te ‘roesten’. De theeblaadjes worden in een grote wok gestoomd zodat ze niet kunnen gaan oxideren. Het verschil tussen groene en witte thee zit hem in de blaadjes die gebruikt worden: voor witte thee gebruiken we enkel de allerjongste scheutjes. Bij het theezetten worden witte en groene thee dan ook veel voorzichtiger behandeld dan de meer geoxideerde soorten. 

(Dit artikel komt uit het FAIR-magazine van januari 2015)

Thee in geuren en kleuren Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief