Toosten op een bruisende toekomst

03.03.2015 wijnlariojanaargentinie

Iets te vieren? Zet de Argentijnse bubbels dan maar koel, want er mag geklonken worden. Niet in het minst op de successen die de coöperatie La Riojana de afgelopen jaren dankzij fair trade heeft kunnen boeken.

Meer en meer

La Riojana, een coöperatie van wijnproducenten in noordwest-Argentinië heeft het behoorlijk druk. De afgelopen jaren zagen zij hun aantal gestaag stijgen. Hun geheim? Het coöperatieve model. De boeren zien met hun eigen ogen dat samenwerken werkt en willen deel uitmaken van het succes. In 2014 kon La Riojana dan ook overstappen op de fairtraderegels voor kleinschalige landbouwers. In het verleden vielen zij onder de regeling voor ‘arbeiders’ en waren er 7 comités nodig om te kunnen beslissen over manier waarop ze de fairtradepremie besteedden. Nu is er één overkoepelend comité dat de knoop doorhakt.

Toosten op een bruisende toekomst Oxfam artikel

Kinderen met toekomstplannen

Het project waar ze bij La Riojana niet over uitgepraat raken is de middelbare school in Tilimuqui. Ooit een onooglijk dorpje zonder stromend water, is het nu een actieve gemeenschap waar mensen uit de hele regio zich komen vestigen.

Voor La Riojana waren de prioriteiten altijd duidelijk. De fairtradepremie moest in de eerste plaats zorgen voor de basisvoorzieningen. Zo kreeg Tilimuqui een paar jaar geleden dankzij fair trade een waterput van 160 meter diep, met een reservoir van 3000.000 liter. Een heel belangrijke vooruitgang, want de streek is zeer droog en er was een gebrek aan drinkwater.

Daarna kwam onderwijs aan de beurt. Vier jaar geleden startte La Riojana met een middelbare school in Tilimuqui, in juni zijn de eerste studenten afgestudeerd. Sinds de start is er elk jaar een klas bijgekomen. 70% van de leerlingen zijn kinderen van de leden van de coöperatie.

Onderwijs is hoop voor de toekomst. Voor de komst van de school hadden de kinderen van La Riojana weinig tot geen vooruitzichten op hoger onderwijs. Nu de school op volle toeren draait, hebben de kinderen grote plannen. Ze willen verder studeren voor ingenieur, bioloog of … wijnmaker.

Experimenteren met duurzaamheid

Omdat de school zo’n succes is, zijn er plannen om 6 klassen en 6 labo’s bij te bouwen. De middelbare school heeft een uitgesproken focus op landbouw. De kinderen krijgen praktijklessen tussen de olijfbomen en wijnranken die de school omringen. Ze kunnen experimenteren met irrigatiesystemen, zonnepanelen en milieuvriendelijke teelttechnieken. Groene lessen voor een groene toekomst.

De school zorgde ook voor bijkomende jobs. Niet alleen voor leerkrachten. Een school moet ook gepoetst en onderhouden worden en er moet gekookt worden in de kantine.

Medisch Centrum Tilimuqui

Een volgende project dat in de steigers staat, is een medisch centrum dat zich zal specialiseren in een vaak voorkomende ziekte in het noordwesten van Argentinië. Een gevolg van een gebrek aan ijzer in het drinkwater. Hier zal de hele regio baat bij hebben. Zo wil La Riojana ook aangeven dat de fairtradepremie er voor iedereen moet zijn. De waterput was voor de mensen van Tilimuqui zelf, de school voor de wijde omgeving rond Tilimuqui en het medisch centrum zal voor de hele regio een stap vooruit betekenen.

In een interview in 2018 zegt Walter Carol van La Riojana hierover: “Nu beginnen we aan het ziekenhuis. Dat is ook een heel belangrijk project voor ons, omdat het ongeveer 10.000 mensen in 5 verschillende dorpen toegang geeft tot gezondheidszorg. We hebben een grond en de elektriciteitsvoorzieningen worden, hopelijk binnen 30 dagen, aangelegd. Daarna moeten er watervoorzieningen komen. Daarna kan de bouw echt van start gaan.”

Tijd voor fun

Maar, tien jaar nadat de eerste basisvoorzieningen er kwamen, is het ook wel eens tijd voor plezier. Daarom start La Riojana met de bouw van een gemeenschapscentrum. Hier kunnen de leden en hun gezinnen nieuwe hobby’s leren, sporten, zwemmen en in de zomer kamperen. Het centrum moet de jongeren een gezond en sociaal alternatief bieden voor de besteding van hun vrije tijd.

Voetafdruk

Naast alle initiatieven die La Riojana neemt voor de leden en hun families, maakt de coöperatie ook werk van een lagere ecologische voetafdruk. Ze zijn een van de eerste coöperaties in Argentinië die hiervoor een audit lieten uitvoeren en die een compensatieprogramma hebben opgestart voor de CO² die ze uitstoten met het transport van hun wijn. Ze maken er ook werk van nog zuiniger met water om te springen en zonne-energie te gebruiken.

In een interview in 2018 vertelt Walter Carol van La Riojana over twee nieuwe duurzame projecten: “We hebben ongeveer 1.500 schapen bij de biologische wijngaarden. De schapen eten alle onkruid in de wijngaarden. Ze houden de wijngaarden schoon waardoor we geen pesticiden hoeven te gebruiken. Tegelijkertijd produceren we, met deze schapen, ook biologisch vlees en biologische wol. Onze arbeiders en de families van onze arbeiders kunnen de wol gebruiken voor het produceren van kledij. Die is organisch en fair trade en willen we in de toekomst verkopen.”

“Dit jaar bouwen we een composteringsinstallatie. Daarmee kunnen we de uitstoot van het afval van de oogst verlagen. We hebben het over miljoenen kilo’s afval die we in het verleden hebben verbrand. Dit jaar zullen we ons organisch afval gebruiken om compost te produceren via een composteringsinstallatie. Met de compost zullen we bio-kunstmest produceren, die we gratis aan al onze telers geven. Het zal een soort cirkel zijn om meer biologische wijn te produceren.”

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief