Van bes tot boon

31.03.2015 koffie

Koffie: iedereen kent het, bijna iedereen drinkt het. Maar weet iedereen wel hoe koffie geproduceerd wordt? Van koffiebes tot koffieboon, een heel avontuur. Of hoe een tweeling in een bes een kopje wordt.

Overal ter wereld
Koffie komt uit Afrika maar werd van daaruit verspreid over de hele wereld. Toch kan je niet overal ter wereld koffie kweken. Koffie groeit namelijk alleen in het Zuiden, in de zogenaamde koffiegordel tussen de Kreefts- en de Steenbokskeerkring.

De koffiestruik is van nature een schaduwplant die groeit op de beboste hellingen in de schaduw van grotere bomen. Bonen van schaduwteelt ontwikkelen zich trager en leveren daarom koffie van betere kwaliteit. Bovendien scoren de schaduwaanplantingen hoog op het vlak van ecologische duurzaamheid. Schaduwteelt zorgt voor een natuurlijke omgeving waar een diversiteit aan fauna en flora zich thuis voelt.

Oogsten
De koffie bij kleine producenten wordt altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief werkje. De plukkers plukken enkel de rijpe, rode bessen en komen na een paar dagen terug voor de volgende lading rijpe bessen. Koffiebessen zijn namelijk niet allemaal op hetzelfde moment rijp.

Droge of natte verwerking
Koffiebonen zitten per twee in een bes. Om de bonen uit de bes te krijgen bestaan er twee manieren van verwerking.

  • Bij natte verwerking wordt het vruchtvlees van de bonen verwijderd, fermenteren de bonen een dag tot een paar dagen in bassins met water en worden ze nadien goed gewassen en gedroogd. Vaak gebeurt dit proces heel artisanaal bij de producenten thuis. Soms neemt de coöperatie dit op zich in een iets grootschaliger wasstation. Het resultaat is hetzelfde: gewassen koffie.
  • Bij droge verwerking worden de bessen in de zon gedroogd. Nadien wordt de bes machinaal ontpulpt.
  • Als laatste stap wordt het perkamentvlies, het laatste vliesje dat de boon bedekt, machinaal verwijderd. De groene bonen zijn klaar voor transport

Verwerking in het Noorden
De groene koffiebonen worden getransporteerd naar het Noorden. Hier worden de bonen gebrand en eventueel gemengd tot een mélange. Eenmaal verpakt zijn ze klaar om verkocht te worden. En kunnen we genieten van een heerlijk kopje fairtradekoffie.

Van bes tot boon Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief