Verdient een fairtradeboer altijd meer?

28.08.2017 eerlijkehandel

Als het goed is wel, ja! Maar, vaak ligt de marktprijs van een product hoger dan de fairtrademinimumprijs en voelt een boer niet echt in zijn portemonnee of hij al dan niet aan fairtradevoorwaarden verkoopt. Een eerlijke prijs is dus geen goede graadmeter voor de impact van eerlijke handel in het Zuiden. Ook het percentage van de verkoopprijs van een product dat naar de coöperatie gaat is dat niet.

Een consumentenprijs bevat allerlei kosten die je niet rechtstreeks aan het product kan toewijzen. Een vergelijking: minder dan een zesde van wat we in de frituur voor een pakje frieten betalen, gaat naar de aardappelboer. Nochtans zijn aardappelen het hoofdingrediënt van het pakje. “Krijgt de boer maar zoveel?”, zou een logische reactie zijn. Maar we weten dat in de prijs van het pakje ook energiekosten, arbeidskosten, verwerkingskosten, investeringen enzovoort verrekend zijn. En dus zijn we niet verontwaardigd.

De prijsopbouw van een product weerspiegelt niet altijd hoe rechtvaardig elke speler in de handelsketen van dat product vergoed is. Bijvoorbeeld: als een land een hoge sociale bijdrage heft, verkleint het percentage van de consumentenprijs dat bij de producent terechtkomt vanzelf.

Een groot deel van de prijs die de consument betaalt, blijft plakken bij de enkele grote bedrijven die alle touwtjes in handen hebben in bepaalde productie- en handelsketens van grondstoffen uit het ontwikkelende Zuiden (bv. koffie, cacao, suiker, fruitsap). Deze bedrijven hebben de macht om zelf de prijzen te bepalen, zowel aan het begin als aan het einde van de keten. Gevolg: de boeren krijgen een lagere prijs voor hun grondstof dan op een markt zonder oppermachtige kopers. En ook de consumenten zijn slechter af dan op een markt met meer concurrentie. Hoe sterker de macht binnen een productketen geconcentreerd is, hoe kleiner dus het percentage van de consumentenprijs dat naar de producent vloeit. Dat geldt zowel voor conventionele handel als voor fair trade. Daarom strijden wij voor een structureel anders gereguleerde handel.

Verdient een fairtradeboer altijd meer? Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief