Waarom kiest Oxfam-Wereldwinkels voor suiker uit Paraguay?

25.09.2015 suikermanduviraparaguaymontillo

Onrechtvaardige spelregels op de internationale markt ontnemen suikerproducenten uit Paraguay een eerlijke kans op ontwikkeling. Het Europese suikerbeleid, een combinatie van quota, gegarandeerde prijzen, subsidies en importtarieven, beschermt de EU-markt en leidt tot oneerlijke concurrentie voor andere spelers op de internationale suikermarkt. De impact hiervan wordt concrete realiteit in Paraguay. Rietsuiker wordt er op een milieuvriendelijke en efficiënte manier op kleine schaal geteeld. Maar door de handelsbelemmeringen vanuit de EU maakt deze suiker in de praktijk geen kans op onze markt. Net omdat de Paraguayaanse suikerproducenten het zo moeilijk hebben, koopt Oxfam-Wereldwinkels bewust suiker uit Paraguay.

Niet iedereen gelijk voor de wet

Suiker uit Paraguay ondervindt concurrentie van gesubsidieerde bietsuiker uit de EU of uit landen die lagere invoertaksen genieten, meestal om redenen die vooral de Europese suikerindustrie dienen. Dat maakt dat niet elk land dezelfde kansen heeft om suiker te verkopen op de EU-markt.

De Paraguayaanse suikersector vond een goedwerkende strategie om, ondanks deze oneerlijke regels, nieuwe markten aan te boren: ze gingen biologisch gecertificeerde suiker aanbieden, iets wat weinig andere landen deden. Maar na verloop van tijd kwamen er ook op die nichemarkt meer spelers, zoals suikerproducenten uit Brazilië, Colombia en India. Landen van waar suiker goedkoper ingevoerd kan worden naar Europa.

Waarom kiest Oxfam-Wereldwinkels voor suiker uit Paraguay? Oxfam artikel

Onhandig gelegen

Bovendien hebben de Paraguayanen het niet getroffen met hun geografische ligging. Paraguay wordt volledig ingesloten door land en heeft dus geen eigen zeehaven. De containers suiker worden via de rivier Rio Paraguay verscheept vanuit de hoofdstad Asunción naar de haven van Buenos Aires (Argentinië) of Montevideo (Uruguay). Deze rivier is ondiep en niet bevaarbaar voor grote schepen. Hoe bevaarbaar de Rio Paraguay is, hangt af van het klimaat en de regenval. Concreet kunnen containers enkel via kleine schepen en niet het hele jaar door tot in een zeehaven geraken, waar ze overgeladen worden op zeeschepen voor export.

De buurlanden maken bovendien handig gebruik van de afhankelijkheid van Paraguay van hun haven. Vooraleer Paraguayaanse containers op het zeeschip geladen worden, worden ze dikwijls onnodig geopend voor controle door de douane-autoriteiten. Geopende containers moeten terug naar Asunción voor verzegeling, want de klant wil natuurlijk geen geopende container krijgen. Vertragingen zoals deze kunnen ervoor zorgen dat de containers suiker letterlijk de boot richting klant missen. Zo wordt Paraguyaanse suiker voor die klant een pak minder aantrekkelijk dan Argentijnse of Braziliaanse suiker, die minder fysieke obstakels moet overwinnen en wel op tijd de boot haalt.

Veel macht in weinig handen

De moeilijke toegang tot de internationale markt voor Paraguayaanse suiker bestendigt en versterkt de concentratie van de macht in de suikerindustrie in Paraguay. Vele kleinschalige suikerriettelers staan er in een erg zwakke positie tegenover enkele grootschalige suikerfabrieken. De riettelers hebben het hierdoor erg moeilijk om hun suikerriet voor een correcte prijs te verkopen aan de fabrieken of deze fabrieken te huren om hun riet in eigen beheer tot suiker te verwerken.

Geef potentieel een kans

Als suiker volgens eerlijke regels verhandeld zou worden op de internationale markt, schat Oxfam-Wereldwinkels in dat de Paraguayaanse, kleinschalige suikerproducenten een groot potentieel hebben op die markt. Des te meer als we handel ook internationaal zouden reguleren in functie van onze wens tot het behoud van een leefbare planeet, en dus alles zouden belasten wat milieuvriendelijker zou kunnen (of het nu binnen of buiten de EU geproduceerd wordt).

Daarom blijft het essentieel dat wij, als alternatieve eerlijkehandelsorganisatie, de Paraguayaanse biologische rietsuiker toegang verlenen tot de markt, ondanks de huidige werking van de internationale markt. En dus koopt Oxfam bewust biologische fairtradesuiker van de coöperaties Manduvirá en Montillo.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief