Wat schaft de brooddoos?

06.07.2015

368 miljoen kinderen wereldwijd krijgen dagelijks een maaltijd aangeboden op school. In het Noorden is het belang van betaalbare of gratis maaltijden al langer duidelijk. In het Zuiden is dit minder evident.

School = eten
Scholen spelen een cruciale rol om de mensen te bereiken die het meest nood hebben aan voedsel. Op school worden de leiders, wetenschappers en politici van morgen opgeleid. Honger aanpakken op school betekent meer dan enkel het vullen van een hongerige kindermaag.

Een aanbod van maaltijden op school zorgt ervoor dat kinderen naar school blijven komen. In onderontwikkelde landen is de voeding op school vaak de enige volwaardige maaltijd die kinderen krijgen. De garantie op een dagelijkse maaltijd houdt kinderen op school en is daardoor een krachtige hefboom voor het bereiken van onderwijsdoelstellingen.

Daarnaast zijn schoolmaaltijden ook een katalysator voor ontwikkeling. Ze bieden een veiligheidsnet aan kwetsbare gemeenschappen die lijden onder economische of klimatologische crisissen. Schoolmaaltijden die bereid worden met lokale producten steunen bovendien de lokale, vaak kleinschalige, landbouwers.

Abebe uit Ethiopië
“Niet alle Ethiopische scholieren krijgen een schoolmaaltijd aangeboden. Wij in Addis Abeba wel. Hier in de stad zijn onze maaltijden volledig afhankelijk van geïmporteerd voedsel. Op het platteland komt daar gelukkig verandering in. Want in Ethiopië wordt er ook aan landbouw gedaan hoor! Boeren in bepaalde regio’s worden aangemoedigd om rode bonen te kweken. Dit zijn immers enorme leveranciers van vezels, vitaminen en mineralen. Ze krijgen het zaaigoed gratis en verbinden zich ertoe een vierde van hun oogst te verkopen aan het schoolmaaltijdenprogramma. Van de gedroogde bonen wordt een poeder gemaakt waarvan de kinderen op het platteland elke dag een soort warme pap te eten krijgen. Lekker!”

Binie uit India
“Hier in India zijn we koploper in het aanbieden van schoolmaaltijden. Ongeveer 113 miljoen kinderen krijgen een warme maaltijd op school. Onze regering ijvert ervoor dat alle kinderen een lagere-schoolopleiding krijgen en dat we tijdens onze lagere-schoolperiode voldoende essentiële voedingsmiddelen opnemen. De granen in onze maaltijden worden centraal aangeleverd door de staat, de verse groenten en fruit komen van lokale, kleinschalige boeren. Zo profiteert iedereen van dit programma!”

Lees het volledige artikel in FAIR augustus/september 2013

Wat schaft de brooddoos? Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief