Wijn in evenwicht met de natuur

25.05.2016 productenchilisagradafamilia

In Las Palmas in Chili groeien de cabernetdruiven voor de BIO Lautaro Cabernet Sauvignon Gran Reserva. De ranken kijken uit op een heuvel met pijnbomen en eucalyptus en een frisse zeewind zorgt voor verkoeling. Het veld ligt afgelegen, er zijn geen huizen in de buurt. Dat maakt het makkelijker om biologisch te produceren.

In het kader van de biomaand hadden we een gesprek met Rafael Espinoza van Sagrada Familia over hun bijzondere biowijn.

Welke zijn de belangrijkste verschillen tussen biologische wijnteelt en conventionele wijnteelt?
“Het belangrijkste verschil bestaat erin dat er bij biologische teelt geen chemische of vervuilende producten gebruikt worden, enkel natuurlijke producten en mechanische processen. Het is een duurzaam proces dat volledig in evenwicht is met de natuur.”

Is de wijnbereiding van de Bio Lautaro cabernet ook een biologisch proces? Kan je dit proces beschrijven?
“De vinificatie (het omvormen van druiven tot wijn) is een intensief proces. Eerst gaan we de druiven pletten, daarna laten we de suiker in de druiven fermenteren tot alcohol, er volgt nog een afwerkingsproces en uiteindelijk blijven we over met de wijn.

Wanneer de suikers volledig omgezet zijn in alcohol is het proces voltooid en is de wijn geboren.

Het is een biologisch proces omdat er geen producten worden toegevoegd die niet afkomstig zijn van druiven. En die druiven worden biologisch geteeld. De enige toevoeging is een kleine hoeveelheid sulfiet om de wijn te beschermen tegen oxidatie.”

Wijn in evenwicht met de natuur Oxfam artikel

Welke oppervlakte van jullie terreinen worden besteed aan biologische druiventeelt?
“Ongeveer 15%, maar die oppervlakte gaat in stijgende lijn. Het zal wellicht om een geleidelijke stijging gaan want er gelden strenge voorwaarden voor de biocertificatie en er gaan hoge kosten mee gepaard.”

Wat maakt van de Bio Lautaro een wijn met het etiket ‘Gran Reserva’?
“De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van de droge kustzone, een zone die geografisch geïsoleerd is, omgeven door wilde natuur. De wijnstokken worden er niet geïrrigeerd. Dit heeft een hoge suikerconcentratie in de druiven tot gevolg. Bovendien zijn het druiven van hoge kwaliteit, er wordt heel veel zorg besteed aan een lang vinificatieproces, er is een langere rijpingsperiode in de vaten en bovendien een (half jaar n.v.d.r.) rustperiode op de fles.”

Is er een markt voor biowijnen in Zuid-Amerika? Welke landen in Zuid-Amerika zijn importeur van jullie wijn?
“Er is wel degelijk een markt voor biowijnen in Latijns-Amerika, maar die is weinig ontwikkeld en het is het terrein van grote bedrijven. Het is een kanaal waar waarschijnlijk potentieel in zit. Op dit moment exporteert Sagrada Familia niet naar andere Zuid-Amerikaanse landen.”

Welke invloed heeft een biocertificaat op de prijs van de wijn?
“De certificeringskost bedraagt zo’n 1000 dollar per jaar, wat mee doorweegt in de productiekost, die dus hoger is dan de niet biologische teelt.”

Lees meer over de campagne ‘Voedsel Anders‘ over de transitie naar agro-ecologie.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief