Wormen redden rijstoogst

24.01.2018 klimaatlaosrijst

In Laos werd de rijstoogst bedreigd door de grillen van het klimaat. Onregelmatige regenval verstoort het normale teeltproces en insecten doen zich tegoed aan de fragiele rijstplantjes. Daar leek geen kruid tegen gewassen. Maar er is wél een andere natuurlijke bestrijdingsmethode ontwikkeld.

De rijstproducenten in Laos zijn afhankelijk van de regen voor het telen van hun rijst. Dure irrigatiesystemen uitbouwen kunnen ze niet. Daardoor hebben ze maar één oogst per jaar: ze zaaien bij het begin en oogsten op het einde van het regenseizoen. Weinig regen betekent een povere oogst.

Stortbuien en overstromingen
Maar ook te veel regen is een probleem. Afgelopen zomer werd Laos, net als vele buurlanden, maandenlang geteisterd door hevige stortbuien en overstromingen. Doordat de rijstproducenten met wie Oxfam samenwerkt verschillende rijstsoorten telen, bleef een deel van hun oogst gespaard. De ene rijstsoort kan namelijk al beter tegen wateroverlast dan de andere.

Invasie van insecten
In september leek het tij te keren, de regens hielden op. Maar de nieuwe hoop van de rijstproducenten werd in de kiem gesmoord: een massa insecten werd aangetrokken door de vochtige grond en de zwakke rijstplanten. Een ernstige bedreiging voor de overblijvende oogst.

Supermiddel?
In het kader van het agro-ecologisch project dat het Oxfam wereldwinkels dit jaar opzette met een ‘modelrijstproducent’, Mr. Kasin, werden specifieke biologische insecticiden ontwikkeld voor rijst. Het gaat om een soort wormencompost waarvan de gier –worm tea– wordt verwerkt in een mix met kruiden, chili, look, etc…Dit mengsel wordt verspreid op de planten. Het mengsel blijft fermenteren waardoor de massa zichzelf als het ware in stand houdt en je het product kunt blijven gebruiken.  Deze vorm van agro-ecologische innovatie resultaart in zeer contextspecifieke biologische bestrijdingsmiddellen voor insecten die rijstplanten belagen.

Hoewel de producenten weinig vertrouwen hadden in het ongekende product, testte Mr. Kasin het insecticide uit tijdens de insectenplaag. Tot grote verbazing van buren en vrienden werkte het krachtige middel niet alleen om de insecten te verjagen, maar gaf het de rijstplanten ook een boost. Mr. Kasin kon 15% meer oogsten dan zijn buren. Het middel werd ‘Super E5’ gedoopt en zal dankzij het ‘demonstratie’-effect snel zijn weg vinden naar het hele dorp.

Dankzij de steun van Oxfam-Wereldwinkels zijn dergelijke proeven mogelijk. Ook bieden we producenten een beter alternatief voor de niet-ecologische pesticiden waarnaar velen grijpen als de nood hoog is en hun oogst volledig vernield dreigt te worden.

Wormen redden rijstoogst Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief