Altertrade Philippines Inc.

Vandaag zit onze groep in het fairtradecircuit, en onderhandelen we over de suikerprijs met Altertrade. Een eerlijkere prijs, die geldt voor een heel jaar. Dat maakt het inkomen van de boeren een stuk stabieler dan vroeger.
Dina Mansayon, ATPI - 2007
  • Altertrade
  • Altertrade
  • Partner sinds 1989
  • Invoer van Mascobadorietsuiker via Gepa (Duitse fairtradeorganisatie)
  • Negros, Filipijnen

De organisatie Altertrade werd opgericht in 1987. Ze maakte deel uit van de Negros Council for Peace and Development, een vereniging van verschillende kleine basis- en volksorganisaties.  

Negros is het vierde grootste eiland van de Filippijnen. Suikerriet is er het belangrijkste handelsgewas.

Hoofddoel van Altertrade is een ‘andere handel’. De organisatie wil achtergestelde boerengroepen een menswaardig inkomen verschaffen. Voorfinanciering, een stabiele afzetmarkt en redelijke prijzen zijn hiervoor belangrijk.

Negros is van oudsher bekend voor zijn grote suikerrietplantages. Altertrade echter koopt de suiker rechtstreeks van kleine producenten en coöperaties. De suiker wordt onmiddellijk na de oogst door Altertrade opgehaald of door de producenten naar een verzamelpunt van Altertrade gebracht.

Dankzij de hogere prijs die de eerlijke handel betaalt, kon Altertrade overschakelen naar organische productie en de kwaliteit van het product gaandeweg verbeteren.

Altertrade handelt alleen in mascobado: ruwe, ongeraffineerde suiker die slechts een minimale bewerking heeft ondergaan en daardoor nog bijna alle mineralen, sporenelementen en vitaminen in het oorspronkelijke suikerrietsap bewaart. Altertrade heeft zijn eigen suikermolen om suiker te verwerken en te verpakken.