Apropal

Dankzij Apropal zijn we de laatste tien jaar goed vooruitgegaan: we verkopen meer palmharten, er is minder drugstrafiek en we beseffen hoe belangrijk het is dat onze kinderen naar school gaan. Voor de volgende tien jaar droom ik ervan nog meer te exporteren aan een nog betere prijs.
Segundo Amasifen
  • Apropal
  • Apropal
  • Apropal
  • Opgestart in 1997, FLO-gecertificeerd sinds 2013
  • Partner sinds 2010
  • Rechtstreekse aankoop van palmharten
  • Tarapoto, Noord-Peru

Apropal ontstond in 1997 uit een samenwerking van het Peruviaanse Ministerie van Landbouw en een Spaanse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. De bedoeling was onze boeren weg te houden van de cocateelt. Als alternatief stelden ze de palmhartenteelt voor. Een duurzaam gewas dat ook makkelijk te telen is. Er kwam een verwerkingsfabriek in het dorp Alianza en we organiseerden ons om de palmharten aan te leveren.

Gemiddeld hebben de leden van Apropal een veld van drie hectaren. De meesten van ons halen zestig tot tachtig procent van ons inkomen uit de palmhartenteelt. Allemaal telen we ook andere gewassen: oliepalmen, papaja, rijst, maïs, maniok of bakbananen. Zo zijn we minder afhankelijk van wat de oogst van één gewas ons oplevert.

Op dit moment zijn we met 354 leden, waarvan vijftig vrouwen. De leden komen uit zeventien dorpen. Allemaal op minder dan twintig kilometer van onze eigen verwerkingsfabriek. Daar werken vierentwintig vaste personeelsleden. Op piekmomenten komen nog een twintigtal seizoenarbeiders meehelpen. We exporteren zo’n veertig containers palmharten per jaar, vooral naar Frankrijk.

Apropal behaalde in 2015 het IFS-kwaliteitscertificaat, samen met Oxfam en Ex-Change (Vlaams Uitzendplatform voor Experten).

Met de fairtradepremie die we krijgen van Oxfam, helpen we boeren en hun familie uit de nood als ze medische hulp nodig hebben die ze niet kunnen betalen. Daarnaast gebruiken we een deel van de premie om onze palmenvelden te onderhouden.