Camari

Het succes van plattelandsprogramma’s is niet toevallig, maar het resultaat van jarenlange samenwerking met de boeren, het bijstellen van hun levensverwachtingen en het winnen van hun vertrouwen.
José Tonello
  • Camari
  • Camari
  • Partner sinds 2008
  • Aankoop van tapiocameel via CTM, Italië
  • Manabi, Ecuador

Camari betekent letterlijk 'belangrijk geschenk'. Camari ontstond in 1981 en werd opgericht door een sociale organisatie die probeert om lokale voedings- en artisanaatsproducten beter te commercialiseren om op die manier de levensomstandigheden van lokale producenten te verbeteren. De organisatie, lid van IFAT  (International Fair Trade Association), ondersteunt de vermarkting van producten van kleinschalige boeren, vissers en artisanaatsproducenten, verspreid over het hele land.

Op nationaal vlak heeft Camari 7 'wereldwinkels' en richt men zich op verkoop aan grootverbruik. Camari verzorgt ook de export van de producten van hun leden naar het buitenland, oa naar Europa, Japan en de VS. Camari is dus een Alternatieve Handelsorganisatie met nationaal werkgebied, een soort Oxfam-Wereldwinkels in Ecuador!

Oxfam-Wereldwinkels zal, via Camari, samenwerken met APPY Jaboncillo Manabí (Asociación de Productores y Procesadores de Yuca), een groep producenten en verwerkers van maniok (cassave) in de kustprovincie Manabí. Camari zorgt voor de export van de van APPY afkomstige tapioca, het zetmeel van de maniokwortel. De tapioca-industrie biedt in Manabí een permanente tewerkstelling aan 1300 personen. De tapioca wordt verwerkt in de nieuwe Oxfam Fairtrade sesamcrackers.