Cecocafen

Dankzij fair trade kon Cecocafen de laatste jaren sterk groeien. In het najaar van 2014 openden we zelfs onze eigen koffiebranderij, met verschillende producten die erg populair zijn op de lokale markt
  • Cecocafen
  • Cecocafen
  • Cecocafen
  • Cecocafen

Wij zijn Cecocafen, een koepel van 11 coöperaties, goed voor 2600 leden. We proberen betere marktvoorwaarden te krijgen voor onze koffie, zodat we de levenskwaliteit van de koffieproducenten kunnen verhogen.

We planten onze koffiestruiken in de schaduw van de bomen, om een koel microklimaat te creëren waarin onze koffiestruiken goed gedijen. Onze regio, in het noorden van Nicaragua, is ideaal voor het produceren van lekkere koffie door de rijke vulkanische gronden, een vochtig tropisch klimaat en weelderige vegetatie. Dankzij opleidingen kennen we de duurzame voordelen van schaduwlandbouw, terrascultuur, gewasdiversificatie, enzovoort. 21 procent van onze productie is ondertussen biologisch.

Dankzij fair trade konden wij de voorbije jaren onder andere een spaarprogramma voor vrouwen opzetten en onze infrastructuur verbeteren. Het fairtrade-inkomen financierde mee onze verwerkingsfabriek Solcafe en ons eigen laboratorium voor kwaliteitscontrole. Sinds het najaar van 2014 hebben we ook onze eigen koffiebranderij, waar we met onze eigen koffie eindproducten produceren die heel populair zijn op de lokale markt. We willen ook de lokale bevolking van onze kwaliteitsvolle koffie laten genieten.

Omdat we educatie heel belangrijk vinden gaat een deel van de fairtradepremie naar beurzen voor universiteits- en technische opleidingen voor leden en hun kinderen. Zo is één van onze cuppers en onze boekhoudster dankzij dit programma kunnen gaan studeren.

Twee jaar geleden werden wij zwaar getroffen door de koffieziekte La Roya. De oogst is sterk gedaald, maar we geraken er stilletjes aan bovenop. Deze situatie, in combinatie met de erg lage marktprijzen, maakt de fairtrademinimumprijs weer van levensbelang voor ons.