Coagrosol

Vandaag de dag is het erg moeilijk om je als boer staande te houden tegenover de industrie. Bij elke oogst moet er opnieuw onderhandeld worden en ben je niet zeker of je al je productie verkocht krijgt. Dankzij Coagrosol staan we sterker in onze onderhandelingspositie. Bovendien zoeken we samen naar andere manieren om onze inkomsten te diversifiëren wat aardig goed begint te lukken.
Carlos Novelli
  • Coagrosol
  • Coagrosol
  • Coagrosol
  • Coagrosol
  • Partner sinds 2001
  • Rechtstreekse aankoop van sinaasappelconcentraat 2003
  • Itapolis, Brazilië

Onze coöperatie lobbyt hard voor eerlijkere handelsregels en betere marktvoorwaarden voor ons en voor de Braziliaanse sinaasappelboeren in het algemeen. Brazilië wordt gekenmerkt door een sterke concentratie bij de industriële verwerkers, waardoor wij vaak geen keuze hebben en de voorwaarden en prijzen van de industrie zonder meer moeten aanvaarden. Coagrosol wil dit onevenwicht doorbreken door samen met andere coöperaties haar stem te laten horen en te streven naar eerlijke handelsrelaties.

Coagrosol (opgericht in 2000, Itápolis) heeft de laatste jaren een sterke evolutie doorgemaakt. Geconfronteerd met een steeds dalende afzet van fairtrade sinaasappelconcentraat, zag ze zich genoodzaakt de interne markt verder aan te boren. En met succes. Sinds enkele jaren levert ze, met de steun van de Braziliaanse regering, een eigen sap ‘Direto da Fruta’ aan scholen. Dit sap liep zo goed, dat Coagrosol twee jaar terug besliste om het ook aan supermarkten aan te bieden. De binnenlandse vraag naar dit Direto da Fruta sap stijgt en Coagrosol wierf recent een nieuwe medewerker aan die zich specifiek met de verkoop aan de supermarkten bezig houdt.

Onze productlijn ‘Direto da Fruta’ bestaat nu uit 5 sappen: mandarijn, limoen, sinaas, guave en mango. In 2017 hebben we ons merk in een aantrekkelijke nieuwe 1 L Tetraverpakking gestoken: onze fruitboeren staan op de verpakking, om een persoonlijkere band te scheppen tussen de producenten en de consumenten.

Coagrosol telt 45 fairtradeleden die elk gemiddeld 20 hectaren bezitten. Wij produceren sinaasappel (fair trade), mango (fair trade en bio), guave (fair trade) en limoen. Voor de verwerking van sinaasappels hangt Coagrosol voorlopig af van grote verwerkers, maar vanaf het voorjaar van 2019 starten wij met fierheid onze eigen verwerkingsfabriek op hier op 8 km van onze kantoren in Itàpolis.We zullen capaciteit hebben om vers sinaassap te produceren, en concentraat van sinaas, mango en guave. Naast de verwerking van de vruchten, kunnen we ook de nevenproducten zelf vermarkten: sinaasschillen en etherische olie. Deze nieuwe verwerkingsfabriek wordt voor 25% gefinancierd met fairtrade premiegeld, naast subsidies van de federale overheid en eigen middelen. Dit is een zeer belangrijke stap vooruit in de autonome verwerking van onze fruitproductie en in de versterking van onze coöperatie.  

Voetbalproject ‘Jardim 2000’

voetbalproject Jardim 2000

Eén van de recente verwezenlijkingen van Coagrosol is het opstarten van ons solidair voetbalproject ‘Jardim 2000’

"In een achtergestelde buurt van Itàpolis vonden we een zeer gedreven ex-professioneel voetballer die een club opstartte met de jongeren uit de wijk. Coagrosol zorgde voor truitjes, ballen, en schenkt vruchtensappen aan spelers en publiek. Dit solidariteitsproject houdt de jongeren van de straat en van de drugs af, een groot probleem hier in de buurt. Onze intentie is om het verschil te maken voor de jongeren die deelnemen aan de trainingen en hen te tonen dat het mogelijk is om in je dromen te geloven," zegt Antonio Sgarbi, president van Coagrosol.