Coinacapa

Fair trade biedt zekerheid op lange termijn, doet de inkomens groeien en zorgt voor vele handelsrelaties.
Rufino Vargas
  • Foto: Eduardo Martino, Liberation foods
  • Partner sinds 20010
  • Invoer van brazilnoten voor fruitrepen via Tropical Wholefoods
  • Pando, Bolivië

De coöperatieve Coinacapa ontstond in 1998 en verenigt notenrapers uit de regio Pando in Bolivië. 15 lokale families stonden aan de wieg van de coöperatie,ondertussen bestaat ze uit 320 notenrapers uit het Amazonegebied van Bolivië. In 2002 ontvingen ze het fairtradelabel, en in 2005 exporteerden ze hun eerste container brazilnoten via Equal Exchange naar Groot-Brittannië.

De notenrapers waren vroeger enkel in staat om te verkopen aan tussenhandelaars, die hen veel te weinig betaalden. Bovendien lieten landeigenaars de boerenfamilies werken, zonder dat ze enige toegang tot water, diensten en onderwijs hadden. 

Na de ineenstorting van de rubbermarkt, is onder andere de regio Pando op grote schaal ontbost. De levensstandaard in het gebied daalde fors. De oogst van noten en de verkoop ervan op de fairtrademarkt bieden perspectieven om die levensstandaard te verbeteren. 

De organisatie biedt de producenten een betere toegang tot de markt, zowel lokaal als in het buitenland. Ze transporteert de noten naar de verwerkingsfabriek, coördineert de export en zorgt voor commercialisering. 

Fair trade biedt zekerheid op lange termijn, doet de inkomens toenemen en zorgt voor vele handelsrelaties. Met de fairtradepremie zorgt de organisatie voor gezondheidszorg voor de leden en hun families. Enkele jaren geleden openden zij ook het eerste publieke internetcafé. Fair trade zorgde bovendien voor de vereniging van verschillende notencoöperaties doorheen de Amazoneregio van Bolivië, Brazilië en Peru.