Conacado

Conacado haalt een jaarlijkse cacaoproductie van 12.000 ton. Op een kleine 2000 ton na is het allemaal biocacao. 40 tot 50 procent van onze afzet verkopen we aan fair trade. Aan een gegarandeerde minimumprijs.
  • Conacado
  • Conacado
  • Conacado
  • Conacado
  • Conacado
  • Conacado
  • Partner sinds 1999
  • Invoer via Claro (Zwitserland), Gepa (Duitsland), Belcolade (België) en CTM (IItalië)
  • Dominicaanse Republiek

Conacado is een koepel van 8 cacao-organisaties die zo’n 10.000 cacaoboeren groepeert met een gemiddeld perceel van 3 ha. De volledige koepel is fairtrade gecertificeerd (FLO) en 58 procent van de groepen zijn daarbovenop nog bio gecertificeerd. Als enige cacaoproducent ter wereld hebben ze ook het DEMETER certificaat voor biodynamische landbouw. Hun totale cacaoproductie gaat naar de internationale exportmarkten.

De Dominicaanse Republiek is de grootste uitvoerder van biologische cacao ter wereld. Conacado is marktleider in het produceren van gefermenteerde, biologische cacao, de Hispaniola cacao. Deze kwaliteitsvolle cacaobonen worden internationaal gewaardeerd. Traditioneel werd de (Sanchez) cacao in de Dominicaanse Republiek niet gefermenteerd. Een correcte fermentatie zorgt voor fijnere aroma’s in de chocolade en creëert een meerwaarde op de exportmarkt.

De Dominicaanse Republiek situeert zich in het midden van het Caribische gebied. Door het vochtige, tropische klimaat is dit een ideale locatie voor het verbouwen van cacao. De cacaobomen gedijen er in de schaduw van citrus-, avocado- en bananenbomen. Er wordt geoogst tussen maart en augustus, waardoor de cacao slechts een deel van het jaar inkomsten verschaft. Het land heeft het voordeel van ontwikkelde transportmogelijkheden, verschillende havens, moderne wegen en het beste telecommunicatienetwerk in de regio.

In 2012 verkocht Conacado twee derde van hun cacao als fair trade. De fairtrade premie die ze hiervoor ontvangen, 200 dollar per ton, wordt gebruikt om de economische duurzaamheid voor de boeren veilig te stellen door te investeren in opslagplaatsen, fermentatie- en drooginstallaties en transportmiddelen. Hun gezinnen genieten van een goede dienstverlening van de koepel in de vorm van opleidingen, studiebeurzen, kredieten en gezondheidscentra.

Bij Conacado beschikken ze sinds meer dan 10 jaar over een intern controlesysteem dat jaarlijks zowel intern en extern ge-audit wordt. Het gaat om een, inmiddels gedigitaliseerd, register waarin de cacaobonen per lot geregistreerd staan met de volledige traceerbaarheidsgeschiedenis erbij.

Wat de biologische productie betreft, ligt de focus op bosbouwkunde. Deze benadering maakt deel uit van de organisatiefilosofie en is een werkwijze om aan duurzame landbouw te doen.

Conacado probeert ook toeristen aan te trekken door het verzorgen van rondleidingen op de cacaovelden verspreid over het eiland. Ze bieden de deelnemers een combinatie van kennis over cacao, interactie met de plaatselijke bevolking en een duik in de prachtige Caribische wateren