Coopealnor

De laatste jaren gaat het moeilijk om sinaasappels te produceren. Coopealnor kan niet al mijn fruit kopen en tegelijk kan ik minder sinaasappels produceren omdat veel bomen vernietigd zijn door de extreme droogte in 2013. Maar we geven de moed niet op. Samen met Coopealnor bekijken we hoe we meer en andere markten kunnen aanboren en kunnen diversifiëren.
Anúzia Maria Dos Santos
  • Coopealnor
  • Coopealnor
  • Opgericht in 1993
  • Partner sinds 2001
  • Rechtstreekse invoer van geconcentreerd (biologisch) sinaasappelsap en passievruchtenconcentraat
  • Bahia, Brazilië

 Cealnor, de voorloper van Coopealnor, werd opgericht om de toegang tot land te vergemakkelijken en om de mensen die een stuk grond van de staat kregen (de ‘asendados’) te begeleiden. Vandaag is Cealnor vooral bekend voor het promoten van agro-ecologie en het ondersteunen van kleinschalige boeren. In 2009 stichtte ze Coopealnor, een aparte coöperatie om de commerciële belangen te behartigen.  

Wij zijn met 86 leden waaronder 14 vrouwen. 25 leden telen biologische sinaasappels. Niet bio-boeren beschikken over een stuk grond van gemiddeld 8 hectare, terwijl bio boeren elk ongeveer 4 hectare bewerken. Naast sinaasappels telen we ook nog andere gewassen (zoals kokos (bio), passievrucht (fair trade), maniok, bonen en maïs).

Sinds eind 2013 beschikken we over het fairtradelabel om zelf te mogen exporteren. Voordien exporteerde de plaatselijke verwerker ons concentraat. Oxfam was onze eerste rechstreekse klant in 2014. Reden genoeg voor Josete da Silva, onze algemeen directeur om een bezoek aan België te brengen. Gedurende een twee weken durende verblijf maakte zij kennis met de vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels en bezocht ze scholen om te vertellen over de uitdagingen waar wij voor staan in Brazilië. Ze ging ook op bezoek bij de afvuller van het fruitsap van Oxfam om het eindproces in de sinaasappelketen te bekijken.

De Braziliaanse overheid steunt via verschillende initiatieven de kleinschalige landbouw. Zo kregen wij enkele jaren terug een ‘packing hall’ in concessie (voor een periode van 10 jaar). In dit pakhuis behandelen we biosinaasappels met een laagje paraffine of olie vooraleer ze op de versmarkt (vooral in supermarkten in Saõ Paulo) verkocht worden. Met deze dienstverlening verdienen we een extra inkomen op niveau van de coöperatie. De machines die we hiervoor nodig hebben, konden we aankopen met de fairtradepremie.

Sinds 2014 staan we zelf in voor de verkoop export van de concentraten (de verwerking gebeurt nog bij een extern bedrijf). In 2015 hebben we ons toegelegd op de traceerbaarheid van het concentraat. Met als resultaat dat het  aangekochte concentraat van Coopealnor volledig traceerbaar is tot bij de producent.

De export bij Coopealnor is sterk gestegen doordat we nieuwe exportkanalen konden aanboren. Dankzij deze hogere export (en de hogere fairtradepremies), hebben producenten meer kunnen investeren in bemesting, en is ook de productiviteit verhoogd.

De fairtradepremie werd in 2015 vooral besteed aan het zoeken naar nieuwe verkoopskanalen (zowel op lokale markt als internationaal), aankoop van nieuw zaai- en plantgoed, organisatie van seminaries over eerlijke handel en voordrachten over gezondheid, onderhoud en reparatie van 2 scholen …

In het najaar van 2015 waren de effecten van de El Niño duidelijk voelbaar. Weinig regen, en te veel droogte, waardoor de rijping van sinaasappels in het gedrang kwam.