Coopecanera

De voorbije jaren realiseerden we met de fairtradepremie verschillende milieuprojecten. Onze fabriek deed het met de helft van de energie en we konden 200 hectare bos beschermen.
  • coopecanera
  • coopecanera
  • coopecanera
  • coopecanera
  • Partner sinds 2000
  • Rechtstreekse aankoop van rietsuiker
  • San Ramon, Costa Rica

Wij telen suikerriet in het prachtige Costa Rica. Elk van ons heeft gemiddeld 3 hectare grond. Jaarlijks produceert Coopecañera ongeveer 2000 ton rietsuiker, hoofdzakelijk bestemd voor de fairtrademarkt in Europa en de VS.

Costa Rica, het groenste land ter wereld waarvan 25% beschermd natuurgebied is, is niet immuun voor de grillen van Moeder Natuur. Dankzij de klimaatveranderingen kennen wij meer en meer overstromingen, orkanen en lange droogteperioden. Onze rietsuikervelden zijn zeer gevoelig voor wisselende weersomstandigheden en ziektes. In 2010 was de oogst dan ook zeer slecht als gevolg van een lang regenseizoen en overstromingen. Het water trok niet snel genoeg weg, waardoor veel suikerriet verloren ging en de opbrengst laag lag.

Gelukkig beseffen we bij Coopecañera dat we daar zelf iets aan kunnen doen, door het milieu te beschermen. De voorbije jaren realiseerden we met de fairtradepremie verschillende milieuprojecten. Onze fabriek deed het met de helft van de energie en we konden 200 hectare bos beschermen. We ontwikkelden een systeem voor watercollectie en verwerken koffiepulp tot een volledig organische meststof. De meeste producenten van suikerriet telen namelijk ook koffie voor de fairtrademarkt.

In 2012 legde de coöperatie 2 zaadbedden aan, waarvan we de planten tegen een goede prijs konden kopen. We kregen ook verschillende opleidingen rond milieuthema’s: bodembescherming om erosie tegen te gaan, het beschermen van natuurlijke waterbronnen, verstandig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en het verantwoord verwijderen van de lege verpakkingen.

In Costa Rica wordt de suikerindustrie gereguleerd via LAICA (Liga Agrícola de la Caña de Azúcar), de koepel die toeziet op de relaties tussen suikerproducenten en raffinaderijen. LAICA legt elk jaar de productie- en suikerquota voor export vast.

Momenteel zijn er volgens LAICA 13 actieve raffinaderijen en 7 miljoen suikerproducenten in Costa Rica (cijfers 2011/12). Daarvan zijn 90% kleine producenten. 

De marktprijs, zowel voor de raffinaderij als voor de producent, wordt door LAICA bepaald: 62,5% ervan gaat naar de producent, 37,5% naar de raffinaderij. Daarboven wordt een fairtradepremie betaald van 60 dollar per ton niet-biologische suiker.