Cosatin

Fair trade zorgt voor internationale bekendheid en vindt nieuwe kopers voor de producenten.
  • foto: GEPA
  • Partner sinds 2010
  • Boaco, Nicaragua

Cosatin is een koepelorganisatie met 630 leden. Cosatin verenigt zeven koffiecoöperaties en 1 honingcoöperatie. Ze ontstond in 1997. Tweeëntwintig kleinschalige boeren uit de regio sloegen er de handen ineen en startten een herbebossingsprogramma op. Tegelijkertijd knoopten ze contacten aan met fairtradeorganisaties. 

De leden van Cosatin leven en werken verspreid over 9 dorpen in het district Boaco, een bosrijke en heuvelachtige streek ten noordoosten van Managua. Het is een arme regio die kampt met analfabetisme en ondervoeding. De dorpen in de heuvels liggen zo'n 10 à 20 kilometer van elkaar verwijderd, en zijn moeilijk bereikbaar door de slecht onderhouden zandwegen. Naar schatting 75% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 

Cosatin promoot de biologische teelt. Waar de koffie onvoldoende oplevert, schoolt men boeren bij tot imker. De flora in het gebied is erg geschikt voor honingproductie. Dankzij de biologische kwaliteit ontvangen de imkers een meerprijs. Bovendien kunnen de leden een beroep doen op Cosatin voor voorfinanciering en voordelige leningen. Voor de verkoop produceren ze honing, koffie, maïs, bonen en gember. Voor eigen consumptie produceren ze maïs, bonen, groenten en melk. 

Een Fair Trade Comité ziet toe op de besteding van de fairtradepremie. De afgelopen jaren herstelden ze wegen, bouwden ze scholen en waterputten en organiseerden opleidingen in biologische landbouw. Fair trade zorgt voor internationale bekendheid en vindt nieuwe kopers voor de producenten. Ze kunnen hierdoor hun productiecapaciteit verhogen en leven van de opbrengsten.