De Drie Wilgen

De meesten moeten het stellen met de prijs die de veilingklok aangeeft. Daar maken wij een belangrijk verschil. Ons fruit komt van telers die in coöperatief verband appels op de markt brengen. We spreken met hen vooraf af hoeveel appels we zullen kopen en welke prijs we zullen betalen. De hoeveelheid appels op de markt en de kwaliteit ervan spelen ook een rol, maar we zorgen voor een correcte minimumprijs.
Jan 'Sap' Hellemans van De Drie Wilgen
  • Frederik Defrere van De Drie Wilgen
  • Appels van De Drie Wilgen
  • Jan 'Sap' Hellemans van De Drie Wilgen
  • Appels van De Drie Wilgen

Het verhaal van De Drie Wilgen begint als een sprookje. Er was eens een jongen van een jaar of tien die verzot was op de appels uit de boomgaard van zijn grootvader. De rijpe exemplaren mocht hij van zijn opa verkopen. En zo kwam de ondernemer in de jonge Jan Hellemans naar boven. ‘Onbespoten appels te koop’, schreef hij op een bordje. Dat lustten de buren wel. Niet veel later begon Jan ook zelf gecentrifugeerd sap te verkopen. Al snel kreeg hij de gepaste bijnaam Jan Sap.

De Drie Wilgen

Het bedrijf 'De Drie Wilgen' ontstond in de jaren 80. Ze specialiseren in de productie en distributie van biologische sappen en andere ecologische dranken. Daarnaast produceren en verkopen ze ook enkele fruitconserven zoals appelpuree en krieken op sap en een aantal siropen zoals appelstroop en appel-perenstroop.

De Drie Wilgen leveren en verkopen aan horecazaken en drankenhandels, natuurvoedingswinkels en evenementen in heel België en in beperktere mate ook in Nederland. En nu dus ook aan Oxfam Fair Trade. Het magazijn van De Drie Wilgen is gelegen in Nijlen, waar Jan Sap samen met zijn vrouw en twee dochters woont.

Lokaal fruit

De Drie Wilgen vinden het belangrijk om zoveel mogelijk met streekgebonden producten te werken. Ze kiezen bewust voor lokaal fruit. Hun appels en peren zijn bijna uitsluitend afkomstig van Belgische en Zuid-Nederlandse telers.

Biologisch in omschakeling?

Op Belgische bodem groeien momenteel niet genoeg gecertificeerde appelbomen om aan de vraag naar bio-appels te voldoen. Daarom verwerkt De Drie Wilgen voor Oxfam Fair Trade voorlopig appelen van boomgaarden in omschakeling naar bio. Wat betekent dat? De bodem is nog herstellende, dus de teler heeft nog geen label. De teler werkt wel al volgens de biologische principes. Je steunt dus kleinschalige boeren in omschakeling naar biologisch.