El Guabo

  • El Guabo
  • El Guabo
  • Partner sinds 1997
  • Aankoop van bananenpuree voor de Worldshake via Agrofair
  • El Guabo, El Oro– Ecuador

El Guabo is een Fairtrade en biologisch gecertificeerde bananencoöperatie in het zuiden van Ecuador die 150 kleine boeren vertegenwoordigt. 

De ontwikkelingspremie - onderdeel van de Fairtrade handelsvoorwaarden - gebruikt El Guabo voor de versterking van de eigen organisatie én voor voorzieningen waarvan de hele gemeenschap gebruik kan maken. De bananen die zij produceren zijn van de hoogste biologische kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Het Naturaplan keurmerk zorgt ervoor dat niet alleen de natuur, maar ook de mensen profiteren van de producten van Naturaplan. De boeren werken dagelijks aan duurzame projecten en willen de consumenten bedanken voor hun loyaliteit!

Onderwijs voor iedereen

De leden van El Guabo zijn georganiseerd in 5 associaties. Om deze groepen te versterken, heeft El Guabo trainingsprogramma’s opgezet. Dat zijn cursussen over leiderschap en management, maar ook over hoe je een goede oogst kunt behalen zonder bijvoorbeeld teveel bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Een groot deel van de boeren werkt al helemaal biologisch. Door bodemanalyses te maken, helpt de coöperatie de boeren met maatwerk om hun productiviteit te verhogen.

Stabiel inkomen

De verkoop van hun Fairtrade bananen biedt de boeren meer zekerheid. De opbrengst schommelt door de seizoenen heen, afhankelijk van de temperatuur. Maar omdat veel boeren de bananenteelt combineren met cacao, kunnen ze hun gezinsinkomen door het jaar heen goed op peil houden. Uit de verkoop van Fairtrade bananen hebben boeren geld kunnen investeren in eenvoudige irrigatiesystemen die de kwaliteit en productiviteit van hun bananenplantages verbeteren. In Europa stellen we hoge eisen aan de kwaliteit van bananen. Ze mogen niet te groot, klein, recht, krom, dik of dun zijn. Donkere plekjes zijn uit den boze. De boeren van El Guabo laten een deel van de bananen die niet door deze selectie komen, verwerken tot puree voor onder andere het Tropisch Sap van Fair Trade Original.

Koste wat kost

De boeren van El Guabo hebben onderwijs voor hun kinderen hoog op de agenda staan. Ook al wonen ze in eenvoudige huizen, de kinderen gaan koste wat kost naar school. Officieel financiert de overheid het onderwijs. Omdat dat soms erg traag gaat, springt El Guabo - waar mogelijk en waar dat toegestaan is - bij. Zo heeft de coöperatie lokalen gebouwd voor scholen die uit hun voegen barstten en alvast leerkrachten ingezet zolang de formele aanstelling nog niet rond was. Voor een andere dorpsschool financierde de coöperatie een computerlokaal; zo kunnen de kinderen met hun tijd mee. Een van de dorpsscholen richt zich op speciale kinderen, zoals kinderen met een handicap in Ecuador heten. De school biedt programma’s aan voor kinderen van 0 tot 21 jaar waarbij ook zaken als sport en logopedie een prominente plek hebben. Het streven is om de kinderen uit te rusten voor een baan in het reguliere bedrijfsleven. El Guabo helpt de school met de aanschaf van school- en kantoorbenodigdheden.