LFP

Het Partnerfonds van Oxfam hielp de theeboeren van LFP om het internationale biocertificaat te behalen.
Mr Kamsai, chef Ban Nalao - 2015
  • LFP
  • LFP
  • LFP
  • LFP
  • LFP

In 1980 werd in Laos de ngo ASDSP opgericht door Laotiaanse vluchtelingen die in Frankrijk woonden. Om hun producten te kunnen verkopen, richtten we in 1994 een klein bedrijfje op: Lao Farmers Products (LFP). 

Wij van LFP kopen thee, rijst en vruchten op bij de lokale boerenassociaties en zorgen voor de verwerking en de export. Ons hoofdkantoor is gevestigd in de hoofdstad Vientiane. De landbouwers waarvan wij de producten afnemen leven in het Kasi-district, Pakse, Sangthong en Xienhoang, bosrijke streken met weinig vruchtbare gebieden. De wegen zijn slecht, waardoor de meeste dorpen, vooral in het noorden, enkel te voet bereikbaar zijn. De boerengroepen bestaan uit verschillende etnische minderheden en hebben gemiddeld 1 hectare land. Wij helpen hen met de productie, het verpakken en vermarkten van rijst en thee. 

Oxfam Fair Trade koopt paarse rijst, zwarte en groene losse thee (full leaf). Het zijn vooral vrouwen die de producten verwerken. Onze grootste problemen zijn de slechte infrastructuur in het land, de concurrentie met Thailand en Vietnam, landroof door buitenlandse bedrijven en gebrek aan financiering. 

Helga Duhou van Oxfam-Wereldwinkels volgt LFP nauwgezet op en vertelt over de vorderingen die de producenten maakten de laatste jaren. Maar ook over de uitdagingen waarvoor het wijzigende klimaat en evoluties op de internationale markt hen stellen:

Samen met ASDSP steunen wij onze producenten om biologisch te telen en leren we hen aangepaste technieken, zoals composteren en het zelf maken van meststoffen. De boeren produceren volledig biologisch. Met de steun van Oxfam-Wereldwinkels kregen de theeproducenten in 2015 het internationaal erkende biolabel, een Laotiaans biolabel hadden ze al langer. 

Oxfam-Wereldwinkels investeert sinds 2011 in het verbeteren van de kwaliteit van de hele rijst- en theeketen, het verkrijgen van een erkende biologische certificatie en het behoud van de biodiversiteit. We besteden ook veel aandacht aan het versterken van de boerenassociaties en het verbeteren van het businessmanagement van LFP. Voor de rijstproducenten blijken de administratieve eisen van een internationaal certificaat momenteel te hoog te liggen. Daarom houden zij het voorlopig op een Laotiaans biolabel.

Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels financierde in 2014 de renovatie van de verpakkings- en opslagruimte van LFP, zodat ze de voedselveiligheid gemakkelijker onder controle kunnen houden. De boeren kregen ook vorming, om een internationaal biocertificaat te behalen. In totaal investeerde het Partnerfonds €20.000 in LFP en zijn lidcoöperaties.