Lipimavida

De inkomsten via Oxfam-Wereldwinkels zijn voor ons cruciaal. Gelukkig hebben we gaandeweg de verkoop op de lokale markt verhoogd. Dit maakt ons sterker en onafhankelijker.
  • Lipimavida
  • Lipimavida
  • Lipimavida
  • Partner sinds 2000
  • Rechtstreekse aankoop van minipapaja's
  • Maule regio, Chili

De Chileense papaja verschilt sterk van de tropische, veel grotere papaja uit Bolivia, Ecuador of Colombia, ook al behoren ze tot dezelfde familie. In sommige streken van Chili gedijt de minipapaja bijzonder goed. Het centrum van de papajateelt ligt in de regio Coquimbo (Noord-Chili). Maar ook in het kustplaatsje Lipimávida in de Maule-regio is er een - weliswaar bescheiden - productie van papaja.

Deze kuststreek leeft in hoofdzaak van het dagjestoerisme, met als zwaartepunt januari tot maart. De oogst van de papaja’s loopt van november tot april. Dit betekent dat de opgelegde papaja’s verkocht kunnen worden aan de talrijke toeristen. In het winkeltje van onze producentengroep is het in de Chileense zomer dan ook bijzonder druk. De (uitsluitend) vrouwelijke leden van Agrocomercial Frutos de Lipimavida hebben hun handen vol met het verwerken en verkopen van de opgelegde papaja’s.

Meer dan alleen papaja’s

Al 15 jaar verwerkt deze groep papaja’s, maar ze doen nog veel meer. De vrouwen oogsten, verpakken, houden de winkel open, produceren o.a. kweepeer-, aardbeien- en perzikenconfituur en verkopen kastanjes, papaja’s, perziken (allemaal op sap), maar ook lookpasta, honing van papaja, ongezoet papajasap en nectar…

De verwerking van de papaja’s gebeurt zeer artisanaal, zonder bewaarstoffen of chemische toevoegingen. Regelmatig wordt er extra personeel tijdelijk aangenomen om te helpen bij het werk, dat allemaal manueel gebeurt.

Een intensief proces

Gekleed in witte schort met handschoenen en een mondmasker gaan de vrouwen aan de slag: de papaja’s worden gewassen, geschild en opengesneden om de pitten te verwijderen. Nadien worden ze per 2 in een bokaal gestopt, overgoten met water waaraan suiker is toegevoegd. De bokaal wordt dichtgeschroefd en 45 minuten lang in een grote kookpot gesteriliseerd. De laatste stap is het lijmen en opplakken van het etiket.

De papaja’s die Lipimavida aan ons leveren, worden samen met de Chileense Lautaro wijn naar België geëxporteerd.

Al 15 jaar een positief resultaat

Dit bescheiden initiatief geeft gedurende acht maanden (deeltijds) werk aan een zestal vrouwen uit het dorp. Deze bijverdienste is een zeer welkome aanvulling bij hun toch wel karige inkomen. De vrouwen van deze groep zijn zeer trots op wat ze hebben opgebouwd in de afgelopen 15 jaar. Hun bedrijfje – en dat is toch zeer belangrijk – kan elk werkjaar afsluiten met een positief resultaat.

Gestart dankzij een overheidslening

Dankzij een lening van INDAP, een overheidsdienst die zich bekommert om het lot van de kleinschalige producenten, kon het kleine verwerkingsbedrijfje gefinancierd worden. Eind 2010 was de lening van INDAP eindelijk volledig terugbetaald.

In de loop van de jaren kromp het aantal leden die zich bleven inzetten voor hun gezamenlijk bedrijf van 13 (in 1998) tot 6 leden - allen vrouwen. Het overkopen van de aandelen van de ‘slapende’ leden was een harde financiële dobber voor de actieve leden.

Heropbouw na de tsunami

De tsunami, als gevolg van de aardbeving eind februari 2010, maakte als bij wonder geen slachtoffers in deze buurt, maar de verwoestingen waren groot. Ook de producentengroep en haar leden werden financieel zwaar getroffen. Van de opbrengst van de solidariteitsactie die Oxfam-Wereldwinkels opzette na de aardbeving ging ook een deel naar deze groep.