Mountain Fruits

Mountain Fruits is de enige plaats in het noordelijk gebied waar vrouwen betaald werk vinden.
  • Partner sinds 2010
  • Invoer van walnoten voor fruitrepen via Tropical Wholefoods
  • Gilgit, Pakistan

Mountain Fruits is een coöperatie, ontstaan in 2004 en gevestigd in Gilgit. Gilgit is een stad in het noorden van Pakistan, omringd door het machtige Himalaya-gebergte, het Karakoramgebergte en het Hindu Kush-gebergte. De organisatie bestaat uit meer dan 2000 leden, waarvan 800 walnootproducenten. Behalve walnoten produceren ze ook gedroogde abrikozen, zoete en bittere abrikozenpitten, gedroogde appels en amandelen. 

Mountain Fruits is het eerste fruitverwerkend bedrijf dat meer dan 150 vrouwen tewerkstelt als seizoensarbeidsters. Het is de enige plaats in het noordelijk gebied waar vrouwen betaald werk vinden. 

De coöperatie verdeelde haar boeren in kleinere organisaties. De Mountain Area Farmers Association vertegenwoordigt al deze organisaties. In die kleinere organisaties leren de boeren allerlei landbouwtechnieken, zoals de biologische teelt. 

Eerlijke handel zorgt ervoor dat de inkomens van de producenten verhogen en dat ze over meer marktaandeel beschikken. 
Enkele jaren geleden kon Mountain Fruits een machine aankopen om noten te kraken. Ook een droogmachine werd geïnstalleerd, waardoor het drogen van fruit hygiënischer gebeurt. De machine beschermt het fruit voor insecten, stof en regen. 

De fairtradepremie maakt verschillende projecten mogelijk. De organisatie kocht al een elektriciteitsgenerator, computer en wateropslagtank aan. Ze zorgt voor het transport van zand en stenen bij verschillende bouwprojecten en repareert irrigatiekanalen. Mountain Fruits betaalt ook de schoolkosten van kinderen uit extreem arme gezinnen.