Naranjillo

De boeren van Naranjillo telen 100% biologisch. De coöperatie is de grootste exporteur van biologische cacao in Peru.

La Cooperativa Agraria Industrial Naranjillo Limitada (Naranjillo) is een coöperatie van 2249 kleinschalige koffie- en cacaoboeren. De boeren bezitten gemiddeld zo'n 2 hectare landbouwgrond. De boeren van Naranjillo telen 100% biologisch. Zij telen niet enkel kwaliteitsvolle biologische cacao, maar hebben sinds 1985 ook hun eigen verwerkingsfabriek.

De coöperatie werd opgericht in 1964 door 32 boeren uit de regio Naranjillo als antwoord op de zeer lage prijzen die ze toen voor hun gewassen kregen. Door samen te werken wilden ze zoveel mogelijk de tussenhandelaars uitschakelen.

In 1985 bouwde de coöperatie haar eerste verwerkingsfabriek, waardoor ze zelf kon instaan voor de verwerking van cacaobonen tot cacaomassa, -boter en -poeder. Door verder in de keten te investeren, slaagt de coöperatie erin een grote meerwaarde te creëren voor haar leden. Dankzij hun doorgedreven inspanningen in kwaliteitsverbetering en door steeds efficiëntere productiemethoden konden ze rekenen op de financiële en technische ondersteuning van diverse internationale organisaties.

De coöperatie Naranjillo neemt jaarlijks deel aan het Salón del Cacao y Chocolate in Peru en ontbreekt niet op het appel in Biofach, de grootste Europese beurs voor biologische voeding.

Sedert 2004 is de coöperatie ook fairtradegecertifieerd. De extra inkomsten die ze ontvangen door de fairtradepremie worden geïnvesteerd in de gemeenschap. De werknemers in de verwerkingsfabriek kunnen genieten van een reeks voordelen: doorbetaling loon, ook in geval van ziekte, een ziekteverzekering, en een pensioenplan.

De cacaoboeren die lid zijn van de coöperatie kunnen een beroep doen op: microkredieten, een dokter die alle leden gratis verzorgt, studiebeurzen, vorming in biologische landbouw en kunnen deelnemen aan culturele activiteiten.