Ningxia

Onze jonge coöperatie draagt kwaliteit hoog in het vaandel. Bovendien telen we onze appels biologisch.
Cheng
  • Partner sinds 2013
  • Dagou, China
Ningxia Naturz Organics Fruit Cooperative bestaat uit 77 boerenfamilies, die in totaal op 379 hectare biologische appels telen. Daarnaast zijn er 10 hectare appelbomen in omschakeling naar biologische certificering. Een gespecialiseerde fabriek verwerkt het appelsapconcentraat voor Ningxia. Het concentraat is volledig traceerbaar. 

De voornaamste doelstelling van de coöperatie is de belangen van de leden te behartigen en te verdedigen. China is weinig vertrouwd met de werking van coöperaties, aangezien de wetgeving pas recent deze vorm van organisatie toelaat. Het is dan ook erg interessant om deze coöperatie te volgen en te ondersteunen in hun bijdrage aan de lokale maatschappij. Alle 77 leden zetelen in de algemene vergadering, de raad van bestuur bestaat uit 6 van hen. Ningxia is een jonge coöperatie: de eerste algemene vergadering werd gehouden op 24 november 2011.

5 leden werken op grotere schaal, zij leveren zo’n 60% van de appels die de coöperatie exporteert. De overige 72 leden zijn heel kleinschalig en hebben ongeveer 2 hectare appelbomen. Ze kregen hun land in de jaren 1980 van de Chinese overheid. Sindsdien maakt de overheid werk van de ontwikkeling van deze regio. In die periode verhuisden de meeste leden van Ningxia vanuit andere streken naar hier. In China bezitten boeren hun land niet zelf, ze hebben een leasecontract op lange termijn met de overheid (meestal voor 30 jaar). Helaas zijn dit droge Gobi-woestijngronden, die moeilijk te bewerken zijn. Veel van deze families leven dus in moeilijke omstandigheden. Buiten het korte appeloogstseizoen (van midden september tot midden oktober), klussen de meeste boeren bij in de bouw. Sommigen telen ook abrikozen en peren. Ook vind je er soms maïs, groenten en zonnebloemen.

In totaal kan Ningxia jaarlijks zo’n 42.000 ton appels oogsten. Voor 30 à 50 % van de oogst hebben de boeren vooraf de zekerheid dat ze deze kunnen verkopen aan de sapfabriek. De rest van de appels verkopen ze na de oogst via verschillende kanalen.

De coöperatie gebruikt de fairtradepremie o.a. voor:

  • extra uitbetaling aan de telers
  • het aanplanten van nieuwe appelboomsoorten 
  • steun aan de boeren om te investeren in netten en ijzeren frames die de appelbomen beschermen tegen de hagel
  • biologische meststoffen en pesticides en materiaal om dit te verdelen
  • jaarlijkse trainingen over biologische productie (door FiBL)