Oromia

Dankzij de uitzonderlijke kwaliteit van de Ethiopische koffie kunnen we de bonen aan hogere prijzen verkopen voor export. We zorgen ervoor dat die meerprijs bij de boeren terechtkomt. Op die manier, en dankzij de sociale projecten met de fairtradepremie, helpen we de Ethiopische koffieboeren hun levensomstandigheden verbeteren.
Nekemte Melaku, commercieel directeur Oromia Coffee Farmers Cooperative Union - 2016
  • Oromia
  • Oromia
  • Oromia
  • Oromia
  • Oromia
  • Partner sinds 2002
  • Rechtstreekse aankoop van koffie
  • Oromia provincie, Ethiopië. Hoofdzetel in Addis Abeba
  • Oromia, Ethiopië

De Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU) is de koepel van 357 coöperaties in Oromia, de grootste provincie van Ethiopië en tevens de belangrijkste koffieproducerende regio. De aandelen van Oromia CFCU zijn in het bezit van de coöperaties, die samen meer dan 300.000 boeren vertegenwoordigen. Alle leden van OCFCU zijn kleine koffieproducenten, met een gemiddelde oppervlakte van 0.5 à 2 hectare.

De Oromia provincie in Ethiopië is, dankzij haar uitzonderlijke bodems en goede klimaat, zo geschikt voor het verbouwen van koffiestruiken dat de boeren geen nood hebben aan pesticiden of kunstmest. Het was dan ook niet moeilijk om over te schakelen naar bio-productie. Het grootste deel van de coöperaties van de unie heeft intussen al een bio-certificatie op zak.

OCFCU kende een exponentiële groei en heeft ondertussen al 3 verwerkingsfabrieken voor koffie aangekocht (2 dicht bij Addis Abeba, 1 in Dire Dawa). Op die manier verwerken ze de koffie uit het binnenland efficiënt, voor export via de haven van Djibouti in Somalië.

De coöperaties betalen aan de boeren een eerste schijf, gelijk aan de lokale marktprijs, bij de levering van de koffie. Zij zorgen dan voor het transport naar Addis Abeba, en krijgen van de unie de daar heersende marktprijs (gebaseerd op de dagelijkse koffieveiling in Addis Abeba). De unie OCFCU staat dan in voor de verwerking en verkoop van de koffie op de internationale markt. Ze probeert daartoe een zo goed mogelijke prijs te onderhandelen met haar kopers. Na het afsluiten van het boekjaar gaat 70% van de winst, als een soort dividend, terug naar de coöperaties. Die geven op hun beurt 70% daarvan door aan de producenten zelf. Op die manier wil de koepel de levensomstandigheden van de koffieproducenten verbeteren.

Dankzij de fairtradepremie kunnen coöperaties investeren in sociale projecten in hun gemeenschap. Zo werden er in de Oromia-regio al talrijke schooltjes gebouwd, wegen aangelegd, waterputten gefinancierd, … allemaal dankzij de verkoop van hun koffie op de fairtrademarkt.

Bovendien is koffie in Ethiopië, in tegenstelling tot veel andere producerende landen, niet enkel voor export. Koffie heeft zijn oorsprong in Ethiopië en neemt een heel belangrijke plaats in in de Ethiopische cultuur. Geen dag zonder een koffieceremonie met heerlijk vers gebrande koffiebonen!