Sagrada Familia

Ach, het is allemaal zo anders dan vroeger. Wij waren met zessen thuis en we hadden soms honger. Wat wisten wij van de wereld? We zeiden enkel ‘ja’ en ‘nee’, met gebogen hoofd, als de baas iets zei tegen ons. Fair trade en Oxfam hebben ons ook leren nadenken.
Clorindo, Sagrada Familia - 2006
  • Sagrada Familia
  • Sagrada Familia
  • Sagrada Familia
  • Sagrada Familia

Sagrada Familia is een beetje de Chileense droom: 22 boerenfamilies uit de Lontuévallei in de streek van Curico (Centraal-Chili) groeiden in korte tijd uit van druiventelers tot wijnexporteurs. Door samen te werken in een coöperatie, komen deze achtergestelde boeren vooruit en voelt de hele gemeenschap de voordelen van eerlijke handel.

Sagrada Familia vertolkt een voorbeeldfunctie voor andere boeren in de streek.  De leden van de coöperatie zijn allemaal afkomstig uit families van boeren die bij de landhervorming, begin jaren 1970, gronden hebben verworven. De meeste boeren zijn inmiddels van de tweede generatie, ze hebben de grond geërfd.

Sagrada Familia is een kleine coöperatie. Ze beschikt niet over een eigen bodega waar druiven tot wijn worden verwerkt. De boeren brengen hun druiven naar een privébodega waarmee ze een strategische alliantie hebben aangegaan. Jaarlijks verkoopt Sagrada Familia bijna 500 000 liter wijn aan Oxfam-Wereldwinkels, dit is meer dan 70 procent van de jaarproductie.

Door de steun van Oxfam-Wereldwinkels kunnen de boeren investeren in kwaliteit en milieuvriendelijke productie. Dankzij de fairtradepremie is een sociaal fonds opgericht. Alle schoolgaande kinderen van de leden van Sagrada Familia ontvangen uit dit fonds een studiebeurs. De leden genieten via de premie ook van extra bijdragen voor gezondheidszorg, die zeer duur is in Chili.

Lees ook de blog van Ellen!