Skip to main content

Wat doet Oxfam-Wereldwinkels?

Het belangrijkste doel van Oxfam-Wereldwinkels is het onrecht in de huidige handelsrelaties bekendmaken bij het brede publiek. Want handel is een krachtige hefboom voor duurzame ontwikkeling. Maar heel wat producenten in het Zuiden krijgen geen eerlijke kans op de wereldmarkt. Daardoor leven ze vaak in armoede.

Door aan te tonen wat er vandaag misloopt in de wereldhandel maken we het brede publiek bewust van het onrecht dat miljoenen boeren in het Zuiden treft. We zijn er van overtuigd dat hierdoor steeds meer mensen eisen dat dit model verandert en beleidsmakers niet anders kunnen dan ingrijpen. Want eerlijke handel is een goede basis voor ontwikkeling.

Oxfam-Wereldwinkels ontwikkelt zélf producten van eerlijke handel en biedt de consument op die manier een concreet alternatief. Die producten vind je onder meer in meer dan 200 Oxfam-Wereldwinkels. Er is er vast en zeker ook één in jouw buurt.

Oxfam-Wereldwinkels vervult deze rol op een unieke manier.

Op die manier slaat Oxfam-Wereldwinkels twee vliegen in één klap. Ze betaalt een prijs die de producenten een perspectief op ontwikkeling biedt, en geeft de achtergestelde producenten de mogelijkheid om zelf te kiezen aan wie ze hun producten verkopen. Daardoor vergroot de onderhandelingsmacht van kleine producenten: ze krijgen een sterkere positie in de handelsrelaties. Maar om echt duurzaam te zijn zou alle handel eerlijk moeten worden en moeten nadelige handelregels die de machtige spelers bevoordelen  verdwijnen.

Onze aanpak heeft vier pijlers:

  1. Partnerwerking: We werken samen met meer dan 30 partners in 37 landen. We kopen bij hen producten aan en ondersteunen hen bij de uitbouw van hun handels- en productieprocessen.
  2. Lobby- en studiewerk: We analyseren wat er misloopt in de handelsketens en brengen burgers en beleidsmakers in beweging voor eerlijke handel.
  3. Winkelnetwerk: In meer dan 200 winkels vind je kwaliteitsproducten van eerlijke handel en kan je deelnemen aan boeiende activiteiten.
  4. Vrijwilligers: Meer dan 8.000 mensen zetten zich het hele jaar door vrijwillig in voor een fair handelssysteem.