15 maart: wereldwijde staking voor het klimaat

15
maa
Wanneer
  • Gent: 10u onder de stadshal
  • Brussel: 13u30 aan Brussel-Noord

Waar

Gemeente: 
Gent en Brussel
  • Global Strike for Future
Info

De wereld warmt op, en het klimaat is hot. Alle politieke partijen voelen de bui hangen. Klimaat wordt hét verkiezingsthema in mei. Er wordt gesproken over intendanten, kerosinetaksen, klimaatwetten, en online bruist het van burgers die met elkaar in debat gaan. Vrijdag 15 maart wordt er wereldwijd gestaakt voor het klimaat.

Historisch moment

Sinds 2 december is er een groeiend aantal klimaatmobilisaties in België. De omvang van de beweging is uitzonderlijk en toont het cruciale belang van de kwestie aan. We zien nu al de eerste effecten van de klimaatverandering. Om de toename van deze rampen te voorkomen, is het dringend noodzakelijk om onze CO²-uitstoot drastisch te verminderen en de opwarming van 1,5°C niet te overschrijden. Toch wachten we nog steeds op (re)acties van beleidsmakers.

Sinds begin januari staakten Belgische jongeren elke donderdag voor het klimaat. Dit momentum biedt ons een historische kans om een beweging te creëren die sterk genoeg is om onze samenleving te veranderen voor een ambitieuzer klimaatbeleid en meer sociale rechtvaardigheid.

In 43 landen

Mede dankzij de internationale oproep van Greta Thunberg, gaven jongeren uit meer dan 43 landen aan op vrijdag 15 maart te staken. In België nodigden jongeren de hele samenleving uit om in hun voetsporen te treden. Vakbondscentra, academici en vele professoren steunen deze oproep.

En ook wij steunen, net als vele andere verenigingen, ngo's, organisaties en verenigingen, actief de oproep van jongeren om ons te mobiliseren voor klimaatverandering op 15 maart 2019.

Kom op straat en sluit je aan bij ons groen klimaatlegioen:

 

  • Gent: 10u onder de stadshal
  • Brussel: 13u30 aan Brussel-Noord

 

Volg de laatste updates via de Facebookgroep Oxfam-in-Actie / Oxfam-en-Action.

Georganiseerd door:
Oxfam-in-Actie