Skip to main content

Alle guaveboeren aan de macht

Guavashake, zo luidt de naam van de jongste telg in de winkelrekken van de Oxfam-Wereldwinkel. Guavashake, dat is genieten van een frisse mengeling van ananas en guave. Maar wat betekent het nieuwe sap voor fruitproducenten in Brazilië?

14 jun, 2016

De guave is de vrucht van de guaveboom en staat bekend als ‘superfruit’: één guave bevat maar liefst 6 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Een glaasje Guavashake is dus niet alleen fair, maar geeft je ook een vitamineboost. 

De guavepuree in het nieuwe Oxfam-sap komt van Coagrosol, een coöperatie in de streek rond Itápolis, 350 km ten noorden van de stad São Paulo en gelegen in de gelijknamige staat in het zuidoosten van het land. Deze regio produceert 53 procent van alle sinaasappelen wereldwijd. De streek heeft dan ook een erg gunstig klimaat met zeer veel regen het hele jaar door, een gemiddelde temperatuur van 24 °C en het vriest er nooit. 

"De markt is er grotendeels in handen van drie grote industriële bedrijven."

Brazilië is de zesde grootste economie ter wereld en levert jaarlijks ongeveer 80 procent van het sinaasappelsap dat in Europa geconsumeerd wordt. De markt is er grotendeels in handen van drie grote industriële bedrijven. Kleine boeren hebben het erg moeilijk om overeind te blijven in zo’n geconcentreerde markt. Coagrosol wil kleine en middelgrote boeren in de regio daarom samenbrengen en tegengewicht bieden aan de machtige industriespelers. 

Sinaasappelgigant Brazilië 
Coagrosol ontstond in 2000 en telt vandaag 80 leden. De boeren kweken sinaasappelen, mango’s, guave en limoen. Ze bezitten gemiddeld 30 hectaren grond, en ongeveer driekwart van hun totale productie concentraat is bio- of fairtradegecertificeerd. De premie die Coagrosol van Oxfam-Wereldwinkels krijgt, investeert de organisatie hoofdzakelijk in de professionalisering van haar werking: zo gaat er onder meer geld naar software, boekhouding en juridische kosten. Bovendien biedt Coagrosol haar leden en hun families een betaalbare gezondheidszorgverzekering aan. 

Eigen verwerkingslijn 
Om sterker op eigen benen te staan en niet alleen afhankelijk te zijn van de sinaasappelteelt, werkt Coagrosol hard aan mogelijkheden om ook via andere wegen inkomsten binnen te halen. Zo investeerde de organisatie de afgelopen jaren, met ondersteuning van de Braziliaanse regering, in de ontwikkeling van het eigen sap 'Direto da Fruta', dat vandaag met succes in de lokale scholen wordt verkocht. 

Daarnaast wil Coagrosol niet alleen fruit leveren aan de industrie, maar ook zelf verwerken. Vandaag zijn de boeren voor de verwerking van hun fruit afhankelijk van een grote verwerker. Vanaf eind dit jaar zal de coöperatie een eigen verwerkingslijn voor mango- en guavepuree hebben. De Braziliaanse overheid financiert een deel daarvan. De lancering van de Guavashake betekent dus een extra duwtje in de rug voor de boeren van Coagrosol die op basis van enkel de sinaasappelteelt niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.