Handel! Maar dan eerlijk

Cacao, koffie, rijst, katoen, thee en suiker zijn grondstoffen waar in het Noorden grote vraag naar is en die bij uitstek in een tropisch klimaat geteeld worden. Je zou dus verwachten dat de boeren die deze grondstoffen kweken munt kunnen slaan uit hun bevoorrechte geografische ligging. Handel drijven met het rijkere Noorden zou voor hen winstgevend moeten zijn. Maar het tegendeel is waar.

Heffingen nekken de Paraguayaanse rietsuikerboeren, afspraken tussen grote opkopers versmachten de Congolese koffieboeren. En een Keniaanse plattelandskip en een Senegalese ui maken zelfs in eigen land geen schijn van kans tegen hun Amerikaanse of Europese tegenhanger.

Internationale handel heeft het potentieel om een enorme welvaart te creëren. Maar kennelijk kan niet iedereen dat potentieel aanboren.

Kleinschalige producenten in ontwikkelende regio's zijn bij de meest benadeelde spelers van het internationale handelsspel. Oxfam-Wereldwinkels legt de perverse mechanismen bloot die hier aan ten grondslag liggen. We kunnen daarbij niet anders dan het nalaten van het reguleren van de markt en het protectionisme in het Noorden aan de kaak te stellen.

Documenten