Ankole CPCU

De doelstelling van Ankole is om op duurzame wijze de levensomstandigheden van haar leden te verbeteren door zoveel mogelijk meerwaarde te geven aan de koffie die de leden produceren.
John Nuwagaba, general manager Ankole
  • ACPCU
  • ACPCU
  • ACPCU
  • Partner sinds 2011
  • Rechtstreekse aankoop van koffie (Robusta)
  • Bushenyi/Ishaka, Oeganda

Ankole Coffee Producers Cooperative Union (ACPCU), kortweg Ankole, is een partner van Oxfam-Wereldwinkels sinds 2011. De organisatie groepeert 17 coöperaties, samen goed voor zo’n 7.000 boeren, die op kleine schaal (gemiddeld 0.4 ha) koffie  verbouwen in het Zuidwesten van Oeganda.

Naast koffie telen de boeren ook bananen, aardappelen, yucca en maïs voor eigen consumptie of de lokale markt. De doelstelling van Ankole is om op duurzame wijze de levensomstandigheden van haar leden te verbeteren door zoveel mogelijk meerwaarde te geven aan de koffie die de leden produceren.

Ankole is een jonge unie die zich organiseerde om zelf de export van hun koffie in handen te kunnen nemen en werd in 2006 als coöperatie geregistreerd. Ankole ging pas echt van start in 2008 met de export van hun eerste en enige container. Sinds de start zijn ze enorm gegroeid en tegenwoordig exporteren ze jaarlijks een 50-tal containers robustakoffie.

De koffieproducenten plukken de koffiebessen handmatig en laten ze enkele dagen drogen in de zon. Daarna wordt de koffie naar de coöperatie gebracht. Sinds 2014 bezit Ankole een eigen fabriek om de gedroogde bessen tot  groene koffie te verwerken. Die werd grotendeels gebouwd met de fairtradepremie.

Bedreigde soort

De Oegandese koffiesector wordt bedreigd door de klimaatverandering. Het Zuidwesten, de regio van Ankole, is het snelst opwarmende gebied in Oeganda. Daardoor zijn de droge periodes ernstiger en komen ze vaker voor. Over een jaar heen regent het niet minder dan vroeger, maar wel heviger en korter. Regenval wordt onvoorspelbaar. Teveel regen op een bepaald moment verhindert de bloei, waardoor de productie van koffie afneemt. Lange periodes van droogte zorgen ervoor dat de bonen niet goed rijpen en de bodem zijn vruchtbaarheid verliest. De bonen kunnen niet goed gedroogd worden en meer en meer koffieziektes, zoals koffieroest; steken de kop op.

Om de zieke struiken geleidelijk te kunnen vervangen, investeert Ankole in haar koffiekwekerijen. In totaal werden ongeveer 250.000 plantjes aangeplant en verspreid over de aangesloten coöperaties. Maar het duurt 4 tot 5 jaar voor deze planten koffie voortbrengen. De vervanging van de koffieplanten gebeurt dus het best geleidelijk. De nieuwe koffieplanten brengen meer en betere koffie voort en hebben dus een rechtstreekse impact op het inkomen van de producenten. 

Extra steun

In 2014 en 2015 steunde ons Partnerfonds Ankole financieel om zich te wapenen tegen de moordende concurrentie en de verlammende effecten van de klimaatveranderingen. Het Partnerfonds investeerde €10.000 in de aankoop en verdeling van nieuwe koffieplantjes. Dankzij dit project konden leden van de coöperatie de oude, zieke koffiestruiken vervangen door jong en gezond plantgoed. 

Naast nieuwe koffieplantjes verdelen we ook zaden voor schaduwbomen. Dat zijn bomen die rond de koffiestruiken aangeplant worden om de koffie schaduw te geven en het water in de bodem vast te houden. Zo doorstaan de koffieplanten de hitte beter.