Cacao

Chocolade is één en al genot. En voor ons Belgen gaat het bovendien om een (inter)nationale trots. Maar chocolade is ook big business. Door bedrijfsovernames en fusies zwaaien nog maar een handvol bedrijven de plak in deze sector.

De handelsketen zit onevenwichtig in elkaar. De mensenrechten van de cacaoboer worden nog steeds systematisch geschonden en de chocoladesector is niets minder dan een milieuramp. En hoewel we die uitdagingen al heel lang kennen, blijft hetzelfde handelsmodel bestaan. Boeren in het Zuiden dragen in verhouding de grootste risico’s. Terwijl de grote handelaars, chocoladebedrijven en supermarkten met de grootste winst gaan lopen.
 

Handel drijven met boeren in fragiele landen brengt voor ons als Westerse landen  verantwoordelijkheid mee. De bedrijven die de chocoladesector domineren, hebben die verantwoordelijkheid nooit genomen. Eerlijke of oneerlijke chocolade … het werd een keuze voor de consument. Die vrijwillige aanpak volstaat niet meer.

Want mensenrechten respecteren is een plicht. Geen keuze.

België moet een voortrekkersrol gaan spelen. Hoe kunnen we anders een trots chocoladeland blijven? Oxfam-Wereldwinkels pleit voor wetgeving die bedrijven verplicht om mensenrechten en milieu te respecteren in hun volledige toeleveringsketen. Want pas als de keten duurzaam is, kunnen we weer écht trots zijn op onze Belgische chocolade.

Teken de petitie

 

Nog meer weten?