Casa Apis

Met onze honing halen we een mooie opbrengst, dankzij de gratis bijenkasten van Casa Apis. Door de verkoop van de honing aan Fairtrade en bio-klanten in het buitenland hebben wij een gegarandeerd inkomen, in een streek waar heel weinig werkgelegenheid is. We hebben hoop voor de toekomst van onze kinderen.
Eusebio, Casa Apis, Picos, Brazilië
  • Casa Apis
  • Casa Apis
  • Brazilië

 

CASA APIS is een coöperatie van imkers in het noordoosten van Brazilië, gebaseerd op de principes van solidaire economie en duurzame ontwikkeling. De organisatie bestaat hoofdzakelijk uit arme families die uit honingbijen hun belangrijkste inkomstenbron halen. Daarnaast houden ze vaak enkele schapen en geiten als aanvullend inkomen.

Het noordoosten van Brazilië is de armste regio van het hele land en strekt zich uit over 1,5 miljoen km². In lijn met de strategie van de linkse Braziliaanse regering om oplossingen te zoeken voor armoede, startte Casa Apis in 2005 met het organiseren en opleiden van bijenhouders in de regio.

De zogenaamde ‘Caatinga’ is een uiterst droog, semi-aride, gebied in de staat Piauí, dat in het korte regenseizoen in bloei komt. De regio telt zowat 70 unieke inheemse plantensoorten, die tussen januari en juni massaal bloeien en een waar paradijs zijn voor de honingbijen.

De honing wordt er in de eerste helft van het jaar geoogst door zo’n 640 families die samen meer dan 30 000 honingkasten hebben. De honing wordt koud geslingerd in de ‘casas do mel’: honing-extractiehuizen, voorzien van een inox centrifuge en een honingtafel voor het schrapen van de bijenwas. Tijdens de overige maanden, wanneer de droogte maandenlang de Caatinga teistert, worden de bijenkasten verplaatst naar de noordelijke deelstaat Maranhão. Daar bloeien op dat ogenblik weer andere unieke plantensoorten, waardoor heel het jaar door toch honing kan geoogst worden en inkomsten gegarandeerd zijn. De verhuis van de bijenkasten wordt volledig logistiek ondersteund door Casa Apis, die instaat voor het transport van de bijenkasten en van de vaten met honing naar de centrale verwerkingsfabriek in Picos, in de deelstaat Piauí. In de fabriek wordt de honing nog gehomogeniseerd en wordt het vochtgehalte teruggebracht naar het gewenste niveau.

De hoeveelheid geleverde honing per bijenteler wordt zorgvuldig geregistreerd bij binnenkomst in Casa Apis. In hun eigen kwaliteitslabo wordt de honing ook steeds geanalyseerd, om te voldoen aan de strenge normen voor export naar Europa of de VS. Zowat 90% van de honing van Casa Apis is bestemd voor export. Slechts 10% wordt op de Braziliaanse markt verkocht.

Lid zijn van Casa Apis heeft een aantal voordelen voor de imkers:

  • Een gegarandeerde afzet van hun honing aan de beste prijs
  • Meer opbrengst via de donatie van bijenkasten (meer dan 30 000)
  • Opleiding en technische assistentie in de bijenteelt, met een hogere opbrengst voor gevolg
  • Extra toegevoegde waarde via de bio en fairtrade certificering van Casa Apis
  • Een beter inkomen en betere levensomstandigheden voor de producenten en hun familie
  • Controle over hun eigen activiteiten
  • Toekomstperspectief voor jongeren die een opleiding tot imker volgen