Cecaq-11

We willen het cacaopotentieel van ons land nieuw leven inblazen.
  • Aankoop van cacao via de Duitse fairtradeorganisatie GEPA
  • Democratische Republiek Sao Tomé en Principe
  • Sao Tomé en Principe

Cecaq-11, de stichting waar ik lid van ben, werd in 2008 opgericht op het eiland Sao Tomé met steun van de overheid en de internationale gemeenschap (IFAD). Bij de stichting waren we maar met 250 leden. Intussen zijn er al 17 lidcoöperaties, samen goed voor 895 leden. Een gemiddeld lid heeft 1,5 tot 2 hectare landbouwgrond.

Vroeger was ons land een sterk cacaoland, vandaag jammer genoeg niet meer. Dat komt doordat alle grond tot midden jaren negentig in staatshanden was en de cacaovelden verwaarloosd werden. Met Cecaq-11 willen we het cacaopotentieel van ons land nieuw leven inblazen. Dat kan door relatief eenvoudige ingrepen, zoals de bomen tijdig snoeien en enten.

Sinds eind 2013 is onze cacao biologisch gecertificeerd, maar ook voordien gebruikten we geen pesticiden. We hebben ook een fairtradecertificaat (FLO). Per ton cacao die we exporteren krijgen we tweehonderd dollar fairtradepremie en driehonderd dollar biopremie.

De fairtradepremie investeerden we de laatste jaren vooral in onze productie: een stroomgenerator, kopersulfaat om de cacaobomen te behandelen en extra drooginstallaties voor de cacaobonen.

Naast cacao telen de meesten van ons ook bakbananen en knolgewassen, maar die verbruiken we zelf, we verkopen ze niet.