Skip to main content

Wie controleert Oxfam?

Oxfam is een pionier van de eerlijke handel. Oxfam-Wereldwinkels vzw bestaat sinds 1971. Sinds 2002 is de handelspoot van de organisatie een apart coöperatief bedrijf: Oxfam Fair Trade.

2 sep, 2014

Externe controle

Oxfam Fair Trade, het huismerk van Oxfam-Wereldwinkels, staat voor ethische kwaliteit. Daar waar het kan zijn (de ingrediënten van) onze producten geïnspecteerd en gecertificeerd volgens onafhankelijke internationale standaarden. De (ingrediënten van) de Oxfam Fair Trade-producten zijn gecertificeerd door FLO-CERT (Fairtrade International), IMO Fair For Life of Ecocert ESR. Dat geldt voor het leeuwendeel van de producten van Oxfam Fair Trade.

Sommige (ingrediënten van) Oxfam Fair Trade-producten zijn niet gecertificeerd, en daar zijn goede redenen voor:

  • Er bestaat geen standaard: sommige grondstoffen kunnen simpelweg niet gecertificeerd worden omdat er geen standaarden bepaald zijn waaraan voldaan moet worden om een certificaat te krijgen. Ook in zulke situaties gaat Oxfam uiteraard voor eerlijke handelsrelaties.
  • Certificering kost geld: soms kan een producentengroep de kosten van een certificering niet dragen of is hij nog aan het toewerken zijn naar een certificering. Oxfam zet deze producenten op weg en neemt in sommige gevallen alvast hun producten af. De Congolese koffiecoöperatie RAEK is hier een goed voorbeeld van.

Interne controle

Eerlijk handelen is de core business van Oxfam Fair Trade. Een producent in het Zuiden die geen certificaat heeft, kan soms toch een handelspartner van Oxfam worden. De handelsrelatie met de partner wordt dan grondig gemonitord en geëvalueerd door een commissie van hierin gespecialiseerde vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels.

Controle is goed, eerlijke wetten zijn beter

Voor Oxfam gaat eerlijke handel verder dan een reeks criteria. Door eerlijke producten te verhandelen, toont Oxfam aan wat er scheef zit in de reguliere handel. Tegelijk vraagt de organisatie aan politici om de wetten te veranderen, want oneerlijke handelsregels liggen aan de grond van het probleem.

Documenten