Skip to main content

Acties voor het klimaat

Het klimaat redden door op een trein naar de klimaatmars te springen? Was het maar zo eenvoudig. Maar de Climate Express, een trein met Belgen die bezorgd zijn om het klimaat, was alvast een sterk begin.

Op 6 december treinden we naar Oostende, waar we een degelijk akkoord op de cruciale klimaattop in Parijs eisten. Daar kwamen vertegenwoordigers van 196 landen samen om te praten over een nieuw klimaatakkoord, een opvolger voor het Kyoto-verdrag.

Je kon de Oxfam-activisten in Oostende, in Parijs en onderweg volgen via onze COP21-blog.

Evert Nicolaï
7 jan, 2016
klimaatacties

We warmden ons al op: Valse Start naar Parijs

Hoe konden we ons beter voorbereiden, dan door al eens te proberen? Op vrijdag 16 oktober 2015 hebben meer dan 50 jongeren actie gevoerd in hun eigen station. Vanuit Leuven, Brussel, Sint-Niklaas, Gent en Antwerpen is er actie gevoerd. Meer dan 3000 mensen zijn uitgenodigd om mee te gaan met ons richting de klimaatmars in Parijs eind november. De mars vindt uiteindelijk in Oostende plaats, maar aan onze boodschap verandert er niks. Uitgestorven ananassen, een gat in de ozonlaag in de stationshal, stickers en graffiti, alle manieren waren goed om de reiziger duidelijk te maken dat we maar één planeet hebben, en dat we die met respect moeten behandelen.

SFEERBEELDEN?

Klaar voor het echte werk: Climate Express

De Climate Express bracht 10.000 Belgen bij elkaar die klaar stonden om in Parijs mee te stappen in de grote klimaatmars op 29 november. Ook Spaanse cyclistas, Engelse bikers, Zweede lopers, Zwitserse treinen, Duitse stappers en zelfs fietsers uit Vietnam (jawel!) hadden het plan op milieuvriendelijke wijze naar de klimaatmars te trekken. De gebeurtenissen van 13 november in Parijs verstoorden deze plannen, maar het protest was niet te stoppen! Daarom trokken we op zondag 6 december met 14.000 mensen naar het strand van Oostende. Samen lieten we zien dat wij verandering willen! (Foto's: Oxfam Solidariteit)

Klimaatmars-Marche climat Oostende

Blijven gaan: Climate Games

Bij het einde van de klimaattop, van vrijdag 11 tot zondag 13 december, kwamen we opnieuw samen. Dat weekend organiseerde de klimaatbeweging de Climate Games. Een weekend van creatieve actie, uitwisseling, debat en een waaier aan alternatieven. Aan ons het laatste woord.

Biljet Climate Express

Je bent niet alleen!

In september 2014 was er nog de grootste klimaatbetoging ooit ter wereld, de People’s Climate March. Die moet te evenaren zijn. Als het niet in Parijs kan, dan in Oostende of waar ook in de wereld. Allemaal samen kunnen we laten horen dat het zo niet verder kan. Niet alleen milieubewegingen, maar ook andere organisaties voeren campagnes om te stoppen met investeren in fossiele, niet-duurzame brandstoffen.

Zelfs grote economische spelers als China, de VS en India beginnen langzaam aan de voordelen van klimaatvriendelijke maatregelen in te zien. En ook paus Franciscus sprak zich in juni 2015 nog uitdrukkelijk uit voor meer aandacht voor het klimaat en meer hernieuwbare energie.