Coopasa

Dit zijn cacaoproducenten waarmee we op termijn een mooi project willen gaan lopen
  • cacao uit Ivoorkust
  • cacao uit Ivoorkust
  • Cacao uit Ivoorkust
  • Cacao uit Ivoorkust
  • Ontwikkelingspartner
  • Agboville, Ivoorkust

In januari 2013 kwamen we in contact met de Ivoriaanse cacaocoöperatie Coopasa in de regio van Agboville, niet ver van Abidjan. De 400 leden, verspreid over 10 dorpen, verbouwen cacao en koffie, maar ook andere gewassen die ze op de lokale markt kunnen verhandelen. De coöperatie heeft momenteel niet de middelen om te investeren in het behalen van certificering. De ambitie en sterke leiding van de coöperatie overtuigde de dienst Beleid en Ontwikkeling en vervolgens het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels om in 2014 de groep op de meest kritieke punten te ondersteunen.

Naar de markt

Op uitdrukkelijke vraag van Coopasa maakte het Partnerfonds een bescheiden bedrag vrij om de teelt van gewassen voor de lokale markt te ondersteunen. Het zijn de vrouwen die zich de teelt van deze gewassen aantrekken. De producten voor de lokale markt bieden een (half)wekelijks en dus regelmatig inkomen voor de huishoudens.

De grootste hap van het project gaat echter naar de versterking van de organisatie binnen de cacaoketen. De leden zullen training krijgen in de kwaliteitszorg van de bonen en in de prijsbepaling op de lokale en internationale markt.

Ook zal Coopasa de nodige ondersteuning krijgen om de fairtradecertificering te behalen. Daardoor kunnen ze een financiële meerwaarde realiseren.