Coopeagri

Dankzij de verkoop van fairtrade kunnen wij de boeren een prijs geven die hen in staat stelt productiekosten en basisuitgaven zoals water, voedsel en onderwijs te dekken.
Jonathan Duran, Coopeagri
  • Rechtstreekse aankoop van koffie
  • Perez Zeledon, Costa Rica

Coopeagri werd opgericht in 1962 door een 400-tal kleinschalige boeren, met als doel een sterke organisatie te vormen om, dankzij de verkoop van landbouwgrondstoffen, de levenstandaard in hun gemeenschappen te verbeteren. Vandaag is Coopeagri een professionele organisatie met meer dan 8.000 leden en exporteren ze zowel koffie als suiker.

Coopeagri bezit een eigen verwerkingsinstallatie voor koffie en voor suiker en exporteert rechtstreeks. Ze branden ook koffie voor de lokale markt in hun eigen koffiebranderij. Daarnaast zet Coopeagri in op de productie en verkoop van biologische meststoffen, en op diversificatie. Duurzame ontwikkeling is één van de stokpaardjes van Coopeagri. Ze zetten sterk in op herbebossing, water en opleidingen rond milieubescherming.

Costa Rica heeft heel hoge loonkosten, en in combinatie met de grote schommelingen in koffieprijzen op de wereldmarkt is het voor veel koffieorganisaties in Costa Rica moeilijk om een eerlijke exportprijs te krijgen voor hun koffie. Dankzij de verkoop van fairtrade koffie kan Coopeagri zijn boeren een prijs bieden die hen wel in staat stelt productiekosten en basisuitgaven (voedsel, water, onderwijs,…) te dekken.