Skip to main content

De laureaten van 'Handel nu' 2017

'Handel nu' wordt de laatste jaren heel groots aangepakt. Er lijkt geen maat op jullie enthousiasme te staan! Heuse festivals zijn het, met namen als Time for Lyme, Rijstival, Fair Factory, Easter Egg Hunt of The Fair Trade Fair .. Aan creativiteit geen gebrek. Het was moeilijk om hieruit winnaars te kiezen.

foto hieronder: Sint-Lievensinstituut uit Sint-Lievens-Houtem door Dirk Neckebroeck
6 jun, 2017

Opvallend zijn ook de samenwerkingen met andere scholen of campussen uit eenzelfde associatie, en de bruggen tussen kleuter- of universitair onderwijs met een bevriende secundaire school, samenwerkingen met lokale overheden ook, en vaak ondersteund door de gewéldige vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels. West-Vlaanderen spant de kroon met vier grote samenwerkingsverbanden, waaronder deze tussen het bestuur, de Oxfam-Wereldwinkel en de 23 (Drie! En! Twin! Tig!) lagere scholen uit Oostende. De laatstejaars verzamelden kilometers tijdens het jaarlijkse fietsexamen van de stad, en tekenden zo voor de grootste collectieve actie ooit. Het maakt dat er in West-Vlaanderen maar liefst 38 activiteiten plaatsvonden! Enfin, minstens 38, want lang niet alle acties werden geregistreerd. 

Middenschool 2 Herk-de-stad / foto Griet Hendrickx

In Brussel presteert het MABO dat 27 van haar leerlingen naar Parijs fietsen! Gecombineerd met een sponsoractie hopen ze fietsen voor een producentengroep in Mozambique te kopen. In Hasselt gaven studenten van PXL Education les aan leerlingen van de Hotelschool. Ze gebruikten daarbij Serieus Gesjareld, een bordspel van Oxfam-Wereldwinkels. In Temse begeleidden middelbare scholieren een fietsende keuterklas, in Avelgem werd er zoals elk jaar een erg groot eerlijk ontbijt aangeboden, in Leuven stimuleerde men de leerlingen om kilometers te verzamelen met een klantenkaart van de Wereldwinkel op School als prijs.  

Verder zagen we een massa hometrainers om extra kilometers te malen, rijstwafelhapwedstrijden, kookactiviteiten met paarse en andere rijst, en er werden ontelbaar veel rijstpapjes en -taartjes gegeten, en ook rijstfrangipanes. En middels ons actiemodelletje werden er pogingen gedaan om rijst op de Europese markt te gooien. Zoals elk jaar deden meerdere Wereldwinkels op School extra hun best, en werden er voor de gelegenheid ook tijdelijke stands georganiseerd. Burgemeesters, schepenen, ambtenaren van ontwikkelingssamenwerking én de directeur van onze Oxfam-Wereldwinkels kwamen langs. Sprongen ook in het oog: een zoektocht naar paaseieren met instagramtips, meerdere 'shout-outs for fair trade', vele belevingsoefeningen over oneerlijke handel, affiches, menukaarten, een heuse fairtradecatering, tolpoorten (cfr. tariefescalatie) om tot een Wereldwinkel op School te komen, of er naartoe te fietsen … Er werden muurbordjes voor Wereldwinkels op School uitgereikt, alsook twee awards van 'QUE?! Afvoeren die handel', onze scholenactie van oktober 2016. Quizzen, liedjes, zaklopen, chocoladehappen, (krijt)tekeningen, een winkelkarrace, fotoshoots, een heuse bar, rijstkommetjes maken en met stokjes leren eten ... De pret kon niet op!

GO! Atheneum Avelgem / foto Aikon producties

In 72 scholen in Vlaanderen werden de afgelopen maand alweer meer dan 26.000 jonge jongens en meisjes op een leuke manier geprikkeld voor een gezond gereguleerde wereldhandel en werden er honderdduizenden (!) kilometers verzameld. Kilometers die de stem van Zuiderse producenten tot bij de Europese politici brachten. Klik hier voor meer info.

Aan alle betrokkenen: PROFICIAT, en dankjewel! 

Tot de volgende keer, misschien wel tot QUE?! Afvoeren dié handel, onze volgende actie, van 4 tot 14 oktober!

De laureaten van 'Handel nu' 2017

De volgende scholen zijn de laureaten van 'Handel nu' 2017. Zij ontvangen in samenspraak met de vrijwilligers van de lokale wereldwinkel een plaatstalen award 'Handel nu' 2017, en een mand vol eerlijke producten. De primus inter pares mag zich verwachten aan een live-optreden van Die Verdammte Spielerei, wegens groot succes al voor de zevende keer! Alle laureaten zullen een dezer dagen gecontacteerd worden.

De primi inter pares:  PXL Education + Hotelschool Hasselt

Winnaars van de 'Handel nu'-award:

KTA Brugge
BS GO! De Glimlach Zedelgem
Middenschool 2 Herk-de-Stad
GO! Atheneum De Ring Leuven
Stadsbestuur, OWW en de 23 lagere scholen van Oostende

De bevraging

Na elke scholenactie lanceren we een onlinebevraging. Maar liefst 10 deelnemers werden uitgeloot en wonnen een Oxfam-cadeaubon t.w.v. €25. Zij ontvangen de bon op hun naam, op het adres van de school.

Beatrijs Huyghe
Caroline Roose
Conny Saelaert
Eli Noë
Lieselot Peeters
Linda Scheers
Marianne Verschooris
Marleen Metens
Melissa De Rop
Noe Brugge
Rob Philipsen