Skip to main content

Duurzaam festivallen

De zomer zit vol muziek. Wie een beetje rondkijkt, kan zijn agenda vullen met tal van muziekfestivals. Maar wat maakt een festival duurzaam? We staken ons licht op bij de organisatoren van Dranouter. 

29 mei, 2015

Al voor de 41ste keer verzamelen muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland deze zomer op de velden van Dranouter voor het jaarlijkse folkfestival. 50.000 mensen die gedurende een paar dagen neerstrijken in een dorp van 500 inwoners. Dat heeft een enorme impact. De organisatoren van Festival Dranouter zijn dan ook al een paar jaar bezig met het verduurzamen van hun festival. Bavo Vanden Broeck, directeur van de organisatie, legt uit.

Wat maakt een festival duurzaam?
“Bij zo’n duurzaam festival komt echt heel veel kijken. Wij proberen er een ‘integraal verhaal’ van te maken. Je kan daar heel ver in gaan. Maar je moet ook kijken naar de draagkracht van je organisatie en het mag de haalbaarheid van je festival niet in het gedrang brengen. Het is een constante evenwichtsoefening.

Onze duurzame aanpak vertrekt vanuit de overtuiging dat we dit moeten doen. We willen dat onze impact, in eerste plaats lokaal, zo klein mogelijk is. Voor ons heeft dat vooral te maken met milieu- en afvalbeleid. Ons hele duurzaamheidsverhaal is gegroeid uit de plaats waar we het festival organiseren. Niet in het minst door de enorme ravage die zo’n festival kan achterlaten in het landschap. En vooral het besef dat dit eigenlijk niet kan.”

Hoe pak je dat aan, zo’n festival verduurzamen?
“We zijn langzaamaan een oefening opgestart om een neutrale impact te hebben op de omgeving en vanuit die bewustwording zijn we verder en verder gegaan in ons duurzaamheidsverhaal. De perfectie bereiken we zeker nog niet, we kunnen nog verdere inspanningen doen.

De rem die we ervaren op verder reikende duurzaamheidsinitiatieven is vooral een economische rem. Niet alleen uit budgettaire overwegingen. Soms is de markt er ook nog niet klaar voor. Zo hebben we een aantal composttoiletten op het terrein staan, ook al is de huur drie maal zo hoog als die van chemische toiletten. Maar zelfs als we niet zouden inzitten met die extra kosten, zijn er gewoon niet genoeg composttoiletten beschikbaar om het hele terrein te voorzien. We merken wel dat de markt daarin aan het evolueren is. We hebben een paar jaar geleden ook ‘Low Impact Man’ Steven Vromman aangesproken en die is ondertussen eco-adviseur van het festival. Hij helpt ons concrete initiatieven te nemen. Hij is als het ware onze waakhond.”

Zijn jullie partners en sponsors ook overtuigd van het duurzaamheidsverhaal?
“Dat ligt soms moeilijker. We zijn genoodzaakt met sponsors te werken en soms is dat moeilijk te verzoenen met ons duurzaamheidsverhaal. We hebben wel een charter opgesteld en we vragen elk van onze partners om dit te onderschrijven. We merken de laatste jaren ook vooruitgang in de manier waarop onze sponsors met duurzaamheid omgaan. Zo worden er veel minder plastieken gadgets uitgedeeld dan vroeger.”

www.festivaldranouter.be

Andere duurzame zomerfestivals:

Lees alles over groene festivals op groenevent.be.

 

Trefwoorden