Skip to main content

Eerlijke handelsrelatie nu nog waardevoller voor koffieboeren

De koffieprijzen op de internationale markt liggen sinds eind september 2017 (terug) onder de fairtrademinimumprijs. Dat maakt samenwerken met Oxfam nu nog waardevoller voor onze koffieproducenten, want voor hun ongebrande koffiebonen krijgen ze gemiddeld zo’n 25 % meer dan producenten die niet aan fairtradevoorwaarden kunnen verkopen.   

Een boer die niet fairtradegecertificeerd is, krijgt op dit moment ongeveer 120 dollarcent per pond arabicakoffie. Een boer die aan Oxfam verkoopt, krijgt minstens 160 dollarcent per pond, ongeveer 3,25 euro per kilo. Dat bedrag bestaat uit de fairtrademinimumprijs van 140 dollarcent per pond en een fairtradepremie van 20 dollarcent per pond, die naar de coöperatie gaat. Met die premie worden noodzakelijke investeringen gedaan en sociale projecten ondersteund voor de hele gemeenschap.

4 maa, 2018

Een strohalm, geen graadmeter

Een eerlijke handelsrelatie gaat in de eerste plaats over gelijke machtsverhoudingen, binnen elke handelsketen en los van wat de wereldmarktprijs is op een bepaald moment. Oxfam-Wereldwinkels streeft naar eerlijke handelsrelaties, ondanks de structurele moeilijkheden met de marktwerking binnen verscheidene handelsketens, zoals de koffieketen. De huidige handelsregels corrigeren die moeilijkheden helemaal niet, integendeel.

Een minimumprijs en premie, fairtradevoorwaarden in het internationale handelen, zijn één aspect van de handelsrelatie die Oxfam-Wereldwinkels heeft met haar partners in het Zuiden. In periodes waarin de prijs op de internationale markt onder de fairtrademinimumprijs duikt, zoals nu voor koffie het geval is, blijkt dat aspect van onze eerlijke handelsrelatie de strohalm waaraan producenten in het Zuiden zich vastklampen.

Let wel, de onleefbare prijzen die deze kleine producenten krijgen, zijn maar één symptoom van een zieke internationale handel. Het bedrag dat een boer per kilo koffie of per liter fruitsap verdient, is dus geen afdoende graadmeter om in te schatten wat er schort aan de internationale handel.

Sinds eind augustus 2015 ligt de wereldmarktprijs (blauwe lijn) voor arabicakoffie onder de fairtrademinimumprijs (rode lijn).

Sinds eind september 2017 ligt de internationale marktprijs (blauwe lijn) voor arabicakoffie onder de fairtrademinimumprijs (rode lijn).

Pleisters volstaan niet

Oxfam-Wereldwinkels legt de structurele problemen in het internationale handelen bloot. Enerzijds door de handelsketens en -regels te bestuderen, anderzijds door met zijn voeten in de modder te gaan staan. Concrete handelsrelaties met koffie-, cacao- of rijstproducenten helpen ons te begrijpen welke impact zo’n internationale prijsdaling heeft op een kleine boerengroep.

In onze eerlijke handelsrelaties met producenten in het Zuiden gaan we bij Oxfam-Wereldwinkels verder dan de fairtradevoorwaarden. Producentengroepen kunnen rekenen op een langdurige samenwerking, we begeleiden hen in hun zoektocht naar nieuwe klanten in Europa, we delen met hen onze ervaring in het versterken van coöperaties wereldwijd, enzovoort. De ondersteuning en de extra verkoop die ze via Oxfam hebben, betekent voor hen heel wat.

We beseffen goed dat dit alles niet zal volstaan. Het zijn allemaal erg nodige en nuttige pleisters op de wonden die de internationale handel slaat. Maar wat echt nodig is, is een juist gereguleerde handel waarbinnen producenten de vruchten kunnen plukken van hun werk. Daarom blijven wij actie voeren en politici aan hun mouw trekken: doe iets aan die etterende wonde die de internationale handel is. Maak de regels eerlijk en voor iedereen gelijk. Daarnaast blijven wij er op wijzen dat boeren al te vaak te zwak staan om een echt goede prijs te onderhandelen en delen zij nauwelijks in de winsten die verderop in de koffieketen worden gemaakt.

Lees meer over onze aanpak in het Zuiden