Skip to main content

Geef je stem, krijg een reep

Tijdens de Week van de Fair Trade, van 7 tot 17 oktober 2015, was het alles cacao wat de klok sloeg in de wereldwinkel. En we deelden onze chocoladekoorts met heel Vlaanderen. Want elke reep eerlijke chocolade geeft de boeren in het Zuiden een duwtje in de rug! 

Geef het Zuiden het woord

Vingers in de lucht wie niet zonder chocolade kan. Dat zijn best veel mensen. Toch verdienen cacaoboeren in het Zuiden amper hun brood met de teelt van cacao, bron van onze chocoladeverslaving. Niet eerlijk! Als we een eerlijke chocoladesector willen, dan moeten we rekening houden met de noden van de cacaoboeren. En wie kent die beter dan de boeren zelf? De voorbije jaren voerden we campagne om de boeren mee aan de internationale onderhandelingstafels te krijgen. En dat lukte.

In juni 2016 is er een grote internationale cacao-conferentie gepland. Tijd om in actie te schieten. 

Stem cacao!

Het kan niet de bedoeling zijn dat boeren ‘er even bij komen zitten’. Daarom organiseert Oxfam pre-conferenties als voorbereiding op de grote internationale cacao-conferenties waarop alle spelers uit de sector bijeen komen. We willen de tijd nemen om te kijken wat de échte problemen voor boeren zijn in Ivoorkust, in Peru of Indonesië. We willen tijd maken om advies en kennis in te winnen, om te bouwen aan oplossingen. En we willen bovenal de tijd nemen om de finale agenda van de cacao-conferentie in juni 2016 mee te bepalen. Want een top over duurzaamheid schiet zijn doel schaamteloos voorbij als er niet naar de zwakste schakel geluisterd wordt.

Daarom organiseerde Oxfam-Wereldwinkels begin september 2015 een voorbereidende bijeenkomst in Ghana. We nodigden boeren- en middenveldorganisaties uit de hele cacaowereld uit. We namen een paar dagen de tijd om naar elkaar te luisteren, problemen te benoemen en een gezamenlijke prioriteitenlijst op te stellen. Nu hebben we nog een half jaar de tijd om te lobbyen voor een degelijke agenda voor de cacao-conferentie. Een agenda die de cruciale struikelblokken bevat en die cacaotaboes bespreekbaar maakt. Of hoe de stem van onze beweging én die van boeren wereldwijd een duidelijk pleidooi moet worden voor een eerlijk spel in de cacaoketen.

Krijg een reep

Tijdens de Week van de Fair Trade 2015 kreeg je, in ruil voor een bon, een gratis reep biochocolade in je Oxfam-Wereldwinkel. Wie de bon inleverde, gaf meteen ook het signaal dat hij of zij ook een eerlijke cacaosector wil. Met al deze bonnen maakten we op vrijdag 20 november een enorm bonnentapijt in station Antwerpen-Centraal: 'De Schreeuw voor eerlijke handel'

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Het is een initiatief van het Trade for Development Centre van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap in samenwerking met de belangrijkste fairtradeverenigingen in België, waaronder Oxfam-Wereldwinkels. Alle activiteiten die te maken hebben met eerlijke handel vind je op www.weekvandefairtrade.be.