Skip to main content

Geschiedenis

Al meer dan 40 jaar staat Oxfam-Wereldwinkels op de barricaden voor eerlijke handel.


Waar komt de naam Oxfam vandaan?

In 1942 ontstond in het Verenigd Koninkrijk het 'Oxford Committee for Famine Relief' (telegramadres: Oxfam). Oxfam bood op de eerste plaats hulp aan de door hongersnood getroffen bevolking van Griekenland, dat toen bezet werd door de nazi’s. Oxfam International is een confederatie van 15 organisaties die samenwerken om duurzame oplossingen te vinden voor armoede en onrecht.

In 1964 werd de Belgische Oxfampoot opgericht. In het begin lag de focus vooral op de strijd voor de dekolonisatie. Oxfam-België steunde consequent de pas onafhankelijk geworden staten. 

Oxfam-in-België

Oxfam-Wereldwinkels (°1971)

Oxfam-Wereldwinkels is de belangrijkste organisatie voor eerlijke handel in België en telt 217 wereldwinkels. Het is een democratische vrijwilligersbeweging, die ijvert voor een rechtvaardige wereldhandel en voor ieders recht op een menswaardig leven. De organisatie doet dit via educatie, lobbywerk en met de verkoop van producten van eerlijke handel. In 2002 bracht Oxfam-Wereldwinkels haar handelsactiviteiten onder in een aparte organisatie, de cvba Oxfam Fair Trade. 

Oxfam Fair Trade (°2002)

Oxfam Fair Trade is nu hét merk voor voedingsproducten van eerlijke handel. Het bedrijf importeert, verdeelt en verkoopt deze producten. 

Oxfam-Solidariteit (°1964)

Oxfam Solidariteit is een NGO die ontwikkelingsprojecten steunt in het Zuiden, dankzij inzameling van fondsen en inkomsten uit een keten van tweedehandswinkels. Daarnaast voert Oxfam-Solidariteit tal van politieke acties.

Oxfam-Magasins du monde (°1976)

Oxfam-Magasins du monde is de Franstalige zusterorganisatie van Oxfam-Wereldwinkels. Magasins du monde heeft zo'n 100 wereldwinkels in Wallonië en Brussel en importeert artisanaatsproducten van eerlijke handel.