Skip to main content

Infostanden

Feestzaal Lux is een belevingsruimte waar de grens tussen verwondering en verontwaardiging niet ver van elkaar zal liggen. Je krijgt er interessante info en weetjes aangeboden over onze Oxfam-producten. Vers van de pers, én op een verrassende en vernieuwende manier. De infostanden zijn doorlopend open tussen 13u en 18u.

26 jul, 2016
Fair Forum 2015

Themastand: Handel! Maar dan eerlijk

In de internationale handel zijn de regels ongelijk, en vooral oneerlijk. Laat ons de regels van het spel dus veranderen. Laat ons handelen. Maar dan eerlijk! En laat ons vooral met z’n allen de boodschap meegeven aan politici dat het ook voor hen hoog tijd is om te handelen. Ontdek op deze themastand welke materialen en actiemodellen we ontwikkelden voor sensibiliseringsacties. Overtuig jezelf, doe mee en overtuig anderen dat actie en verandering nodig zijn!

Het neig-wijs-chocoladeparadijs

Handel in chocolade. Maar dan eerlijk! Oxfam-Wereldwinkels gaat vanaf het najaar volledig voor traceerbare chocolade. Een traceerbare keten dwingt spelers om, ook bij een moeilijke oogst, aan te kopen van dezelfde achtergestelde producenten in het Zuiden en dus om in hen te blijven investeren. Welke weg legt een cacaoboontje af voor het een reep chocolade wordt? Geraak jij in de grote doolhof tot bij het Oxfam-reepje? Kom het proberen in het cacaoparadijs en ontdek de herkomst van de cacao in jouw favoriete chocoladereep. Proef meteen ook onze nieuwste chocolades, kom meer te weten van onze partners in Ivoorkust en werk mee aan een eerlijke praline!

Het geluid van suiker

De biologische rietsuiker uit Paraguay delft nog steeds het onderspit op de internationale markt, terwijl dit duurzame landbouwmodel net alle voordelen zou moeten genieten. Zeker als we het serieus menen met duurzame ontwikkeling! Ontdek op onze suikerstand in welke producten deze rietsuiker verwerkt wordt. Vraag je je ook af wat andere wereldwinkels hebben gedaan tijdens de World Fair Trade Day? We geven je een greep uit de vele acties.

But first: coffee!

Kom aan den lijve ondervinden hoe moeilijk het voor koffieproducenten uit het Zuiden is om hun gebrande bonen op de Europese markt te krijgen. Ruwe grondstoffen invoeren, zoals ongebrande groene koffie, is immers nog altijd veel goedkoper dan het importeren van een afgewerkt product. Niet eerlijk! We laten jullie ook kennismaken met de nieuwste koffiebonen uit Ethiopië, perfect klaargemaakt door onze Oxfam-barista’s. Zeker komen proeven!

Oxfam-Wereldwijnen

Benieuwd naar onze nieuwe wijnen en de wijnactie in het najaar? Kom dan zeker eens langs!

Sappen: een tropisch festijn, maar je wil geen boer of arbeider zijn!

Sinaasappelsap, het vloeibare goud! Kom kennis maken met het verhaal achter je glaasje sap bij het ontbijt en leer waar het misloopt. Drie Braziliaanse giganten domineren vandaag de sinaasappelsapketen van begin tot einde. Ervaar hoe kleinschalige boeren en arbeiders zich dag in dag uit moeten uitsloven voor het profijt van de grote verwerkers. Met een beetje meeval kan je nadien lekker verpozen in een tropische setting. Al moet het lot je dan wel gunstig gezind zijn!

Diversiteit in Laos: paarse rijst en groene thee

Minder ontwikkelde landen in Azië, zoals Laos, konden de Aziatische tijgers al langer niet bijbenen. De start van een nieuwe vrijhandelszone in de Zuidoost-Aziatische regio biedt deze landen veel kansen. Maar geen kansen zonder een aantal gevaren. Verlies van traditionele rijstsoorten en theewouden, landroof voor industriële gewassen ten koste van de biodiversiteit, ... Kom naar de Laotiaanse stand om te horen hoe we kleine rijst- en theeboeren ondersteunen bij hun integratie in een nieuwe markteconomie, en hoe ze hier de vruchten van kunnen plukken.

New arrivals

Benieuwd welke nieuwe producten er allemaal onderweg zijn? Bekijk én proef ze als eerste!

 


De infostanden hieronder zijn exclusief voor Oxfam-vrijwilligers en vinden plaats in de feesttent voor het Nationaal Secretariaat.
 

Gaan met die Karavaan!

Karavanen zijn laagdrempelige actiemodellen waarbij vrijwilligersgroepen het politieke en zuidverhaal van Oxfam-Wereldwinkels uitdragen. Dit gebeurt aan de hand van een concrete case van een product, zoals rijst, of een ontwikkelingspartner, zoals Montillo in Paraguay. Als je groep graag naar buiten wil komen met ons verhaal en extra acties wil ondernemen naast de vaste campagnemomenten, dan is dit het ideale model. Kom naar de Karavaan-infostand en ontdek hoe andere wereldwinkelgroepen die Karavanen in goede banen leiden. Je kan er ook de gloednieuwe brochure vinden, met alle tips en tricks om een Karavaan op te starten.

Ook gesjareld?!

Denk je bij het woord ‘vorming’ aan een spreker die vooraan staat te mompelen terwijl de toehoorders tegen de slaap strijden? Dat dat absoluut niet is hoe vorming er bij Oxfam uit ziet, bewijst deze stand! Spring binnen in onze tent en ontdek hoe inspirerend de actiemodellen en methodieken voor scholen zijn, hoe we jaarlijks tienduizenden jongeren bereiken, welke vormingen jij kunt volgen als vrijwilliger en welke je kunt organiseren voor sympathisanten. Goesting om ook zélf je gedacht te laten horen? Onze gloednieuwe educatieve werkgroep staat te springen om over alles met jou in gesprek te gaan!

Commissies

Vele vrijwiligers steken hun energie en engagement in één van onze vier commissies: de Partnercommissie, de Bewegingscommissie, de commissie Verkoop & Marketing en de werkgroep Educatie. We stellen de verschillende commissies graag nog even aan jullie voor. Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral: waarom?

Samen voor meer grootverbruik

Veel winkels verkopen vandaag al aan grootverbruikers. Wij zijn ervan overtuigd dat we samen nog veel meer kunnen doen. Samen betekent: het Nationaal Secretariaat, de grootverbruikcentrales en vooral onze 235 winkels en 8.000 vrijwilligers. Nu we een duidelijk kader gestemd hebben op onze laatste Algemen Vergadering willen we jullie op onze stand enthousiast maken voor dit nieuwe elan. We hopen op veel ideeën, commentaar en vragen.

Slurp samen sloten eerlijke koffie

Een lekker potje koffie maken en serveren gebeurt hoe langer hoe minder met gewone koffiezettoestellen en koffiedames. Maak kennis met ‘het groot geschut der koffieautomaten’ waarmee Oxfam haar eerlijke koffie binnenloodst bij bedrijven, overheden, ... Ook op festiviteiten en evenementen is dit een handige partner in crime. Kom hem even van dichtbij bekijken en proef ondertussen onze lekkere nieuwe Ethiopische Goldkoffie van de yirgacheffe-boontjes.