Skip to main content

Interview - Jong en geëngageerd

Marijke Doms is 20 jaar, komt uit Mechelen en is masterstudent filosofie aan de KU Leuven. Daarnaast vind je haar terug bij de Noord-Zuidstudenten van de universiteit, een groep gelijkgezinde jongeren met een hart voor het Zuiden.

19 jan, 2015

Geprikkeld op Prikkel

“Na mijn eerste Prikkel, toen ik 16 was, hebben thema's als fair trade, duurzame voeding en ongelijkheid me niet meer losgelaten. Ik ben al lid van de Noord-Zuidstudenten sinds mijn eerste dag van mijn eerste academiejaar. Ik was op zoek was naar een vriendengroep met dezelfde interesses, dus ging ik naar hun startvergadering. Sindsdien ben ik er niet meer weggegaan.

Het is voor de Noord-Zuidstudenten soms moeilijk om geëngageerde jongeren te vinden. Veel studenten zijn wel geïnteresseerd en voelen zich solidair met het Zuiden, maar ze voelen een soort drempelvrees om zelf actie te ondernemen. Maar eens ze zich dan toch engageren, kan je ze niet meer stoppen!”

Lekker kabaal maken

“Stiekem denk ik dat jongeren in het algemeen heviger en creatiever actievoeren. De drang om tegen de schenen te schoppen van ‘het systeem’ komt vaker voor bij jongeren dan bij oudere mensen. Volwassen worden heeft dan weer het voordeel van rustiger en bedachtzamer te handelen. Ze nemen de tijd voor hun acties. Jongere mensen hebben meer lef, maar als je protesteert tegen iets, vind ik het ook belangrijk dat je een doordacht alternatief naar voren kan schuiven."

Lees het volledige interview in het FAIR-magazine van januari 2015

Meer weten over de jongerenwerking van Oxfam-Wereldwinkels? Maak dan mee Kabaal!