Konafcoop

Onze coöperatie geeft kredieten aan de leden die daar nood aan hebben.

Onze coöperatie Konafcoop bestaat al sinds 1981. Toen was de verkoop en de export van cacao in handen van de nationale Marketing Board. In 1990 werd de markt geliberaliseerd.

Vandaag bestaat Konafcoop uit zeven regionale secties met in totaal 352 leden. Wij boeren verkopen onze cacaobonen aan onze regionale sectie en die brengt de cacao naar het centrale magazijn van de coöperatie in Konye. Dat transport loopt niet van een leien dakje, want de wegen zijn er slecht aan toe.

Er werken negen mensen voor de coöperatie zelf. De coöperatie heeft ook een kredietgenootschap dat het spaargeld van de boeren beheert en kredieten verstrekt aan de leden die daar nood aan hebben.

We willen graag meer vrouwen betrekken binnen Konafcoop. Momenteel hebben we 52 vrouwelijke leden. We moedigen de mannen aan om land te schenken aan hun echtgenotes, zodat de vrouwen ook in eigen naam lid kunnen worden.

Onze cacao verkopen we zowel in eigen land als internationaal. De Duitse fairtradeorganisatie GEPA, die onze cacao onder ander aan Oxfam Fair Trade verkoopt, is momenteel onze enige fairtradeklant. Met de fairtradepremie bouwden we vorig jaar een installatie om de cacaobonen met hete lucht te drogen. We kochten ook nieuwe kunststofpanelen waarop de cacao in de zon kan drogen.

Bekijk ook dit (Duitstalig) filmpje over Konafcoop:

(Gemaakt door producer Anne Welsing en GEPA - The Fair Trade Company)