Maya Vinic

De nieuwe coöperatie werd opgericht met het doel de autonome gemeenschap “Las Abejas” te versterken, en de productie/ commercialisering van onze landbouwproducten te verbeteren. Vanaf het begin zagen we de noodzaak om producten van hoge kwaliteit aan te bieden, zodat de klanten en consumenten een juiste prijs betalen voor een product dat door de boer en zijn gezin met zorg gezaaid, verzorgd en geoogst is
Ana Maria, producente
  • vellen van bijenwas - Oxfam

Oxfam Fair Trade koopt deze biologische honing bij de coöperatie ‘Unión de productores Maya Vinic’ in Chiapas, Mexico. De imkers van Maya Vinic zijn allen boeren die behoren tot de Tsotsil, Tzeltal en Cho´l en stammen af van de Maya’s.  Ze wonen in een bergachtig gebied rond San Cristobal las Casas, waar vooral koffie geteeld wordt.

Dit gebied is al sinds de Spaanse kolonisatie achtergesteld en diende vooral als reservoir van goedkope arbeidskrachten voor de grote koffie- en  suikerrietplantages.  De opstand van de Zapatisten in 1994 was het begin van grote politieke en sociale veranderingen in de streek. Sindsdien hebben de indigena boeren zich gegroepeerd in basisorganisaties en coöperaties om op te komen voor hun rechten.

Zo werd ook Maya Vinic opgericht in Acteal, Chiapas, op 30 juli 1999 door de leden van de plaatselijke organisatie “Las Abejas” (De Bijen).  Las Abejas is een plaatselijke Maya-Tsotsil organisatie die ongeveer gelijktijdig  werd opgericht met de Zapatisten (EZLN) en hier sterk bij aansluit qua visie en ideologie maar strikte geweldloosheid aanhangt. Dit zou hen echter niet sparen van het geweld dat tegen de opstandelingen werd gebruikt in die tijd. Op 22 december 1997 werden er 45 leden van Las Abejas,  onder wie vrouwen en kinderen vermoord door paramilitairen terwijl ze in een evangelische kerk aan het bidden waren, in de maanden daarna werden velen (2000 personen) verplicht te verhuizen naar de stad. Maya Vinic is eigenlijk de economische tak van deze politieke, sociale organisatie.

Momenteel is de coöperatie Maya Vinic een referentie in de streek die niet alleen economische en sociale oplossingen biedt voor zijn leden maar de mogelijkheid biedt om de eigen identiteit, taal, cultuur en tradities te behouden en te versterken. De interne organisatie, de éénheid en de wederzijdse steun tussen de leden van de coöperatie zijn zeer sterk en maken van Maya Vinic een goed voorbeeld van een 100% indigena  fairtrade producenten coöperatie.

Het is dus zowel voor de zeer goede (bio) kwaliteit van hun honing, als voor de socio-economische, milieu- en  culturele impact van de organisatie dat Oxfam Fair Trade deze honing koopt.