Skip to main content

Over de affiche

Bekijk de affiche van Fair Forum 2017. Je ziet een vrouw die koffie drinkt. Maar er zit meer achter ...

30 jun, 2017

Koffie drinken gebeurt overal. Het is een sociale aangelegenheid waarbij mensen elkaar ontmoeten. Tijdens het drinken praten en luisteren we, lachen en fluisteren we. Kortom, bij het koffie drinken ontstaat spontaan interactie. Dit is waar het op het Fair Forum om draait: interageren en inspireren in een aangename losse sfeer.

Bekijk de affiche nog eens.
Een dame die een kopje koffie drinkt.
Op het eerste zicht niets baanbrekends.

Maar … dit is niet zomaar een dame. De vrouw op de affiche is Elsa Collantes Coronel, lid van de coöperatie Sol y Cafe in Peru. Die coöperatie verenigt een duizendtal leden. Samen produceren ze biologische arabicakoffie, zoals de Aymarakoffie die je vindt in alle Oxfam-Wereldwinkels.

Maar waarom zit ze in het groen? De planten verwijzen naar de velden waar onze partners dag in en dag uit werken, in dit geval koffie telen. Zij zitten aan de bron van de grondstoffen. Grondstoffen waar in het Noorden grote vraag naar is. Hoe komt het dan dat ze nauwelijks geld krijgen voor hun fel begeerde waar? Hoe komt het dat het zwarte goud lang niet voor iedereen een bron van rijkdom is?

Oxfam-Wereldwinkels strijdt met 8000 vrijwilligers in Vlaanderen en Brussel voor rechtvaardige wereldhandel zodat producenten in het Zuiden, zoals de coöperatie Sol y Cafe, een eerlijke kans krijgen op de handelsmarkt.

Onze partners in het Zuiden hebben, zoals op de affiche, een centrale plaats in onze werking. Samen slaan we de handen in elkaar. Samen strijden we voor ieders recht op een menswaardig bestaan. Want handel is de hefboom tot ontwikkeling. De bewustwording is op gang getrokken, koffie is ondertussen een van de meest verhandelde fairtradeproducten. Nee, in dit geval is dit geen bakje troost, we gaan ervoor! Hoe? Dat lees je hier

Javier Dominguez, exportmanager bij Sol y Cafe: “In onze streek, aan de oostkant van het Andesgebergte wordt enorm veel koffie geproduceerd. Wij van Sol y Cafe kiezen voor kwaliteit en zetten ons dagelijks in om de beste koffie te exporteren.”