Skip to main content

Overzicht infostanden

Een deel van het Lamot wordt getransformeerd tot een belevingsruimte waar verwondering en verontwaardiging dicht bij elkaar liggen. Hier krijg je interessante info en weetjes vers van de pers over onze Oxfam-producten aangeboden op een verrassende, vernieuwende manier. De infostanden zijn doorlopend open tussen 10 en 18 uur. 

Kom zien, horen en beleven. Benieuwd welke nieuwe producten er allemaal onderweg zijn? Bekijk én proef ze als eerste bij de Apple-Ginger-, wijn- en chocoladestand.

7 jul, 2017

Themastand: ‘Handel! Maar dan eerlijk.

Het is niet anders in de internationale handel. Ongelijk, en vooral oneerlijk. Laten we de regels van het spel dus veranderen! Laten we handelen! Maar dan eerlijk! En laten we vooral, met z’n allen, de boodschap meegeven aan politici dat het ook voor hen hoog tijd is om te handelen! Ontdek op de themastand welke materialen en actiemodellen bedacht werden voor de sensibilisering. Overtuig jezelf, doe mee, en overtuig anderen dat actie en verandering nodig is!

Infopunt: Ask my anything

Ojee, wie of wat is OWW? De hele dag kan je er met al je vragen voor en over Oxfam-Wereldwinkels terecht, deze worden ter plaatse of via e-mail beantwoord. Wat een service!

NIEUW: BIO Apple-Ginger

Binnenkort krijgt de Oxfam-frisdrankenfamilie er een vierde zusje bij: BIO Apple-Ginger! Een bruisend biodrankje op basis van appelsap, met een vleugje gember en alleen van nature aanwezige suikers. We lanceren het drankje vandaag met een opvallende (on?)eerlijke actie. Kom naar onze stand en gingersize yourself!

Et voilà, chocola!

Oxfam-Wereldwinkels blijft verbazen met haar chocolade-assortiment. Zoveel keuze, zoveel lekkers! Van cacaoboon tot reep, van in het Zuiden tot in jouw wereldwinkel. Bereid die smaakpapillen maar al voor en kom al dat eerlijk lekkers proeven op de chocoladestand. Tot dan, chocoladefan!

Zoete handel

Wist je dat onze suiker gemaakt wordt van Paraguayaans ‘caña dulce’, suikerriet? En wist je dat in het kleine dorpje Arroyos y Esteros de eerste eerlijke suikerfabriek gebouwd werd, in handen van de suikerrietboeren zelf? Zij produceren elke dag de grondstof voor al jouw zoete zondes, ondanks de hoge importtaksen die betaald moeten worden om Paraguayaanse suiker in de EU te importeren. Kom het allemaal ontdekken op de suikerstand! En misschien is er ook wel rum uit Paraguay ...

Vanaf nu, Oxfam-koffie!

Beleef de koffieketen van oogst tot branden, kom alles te weten over ons koffie-assortiment, proef een heerlijke verse kop single origin-koffie. Wist je trouwens dat koffie ook in de kijker staat tijdens de Week van de Fair Trade van 4 tot 14 oktober?

Oxfam-Wereldwijnen

De Partnercommissie van Oxfam-Wereldwinkels keurde dit jaar twee nieuwe wijnpartners uit Chili goed. Via het Partnerfonds kon je de door bosbranden getroffen wijnboeren steunen. Onze wijnspecialisten vertellen je er alles over, en leggen ook haarfijn de wijzigingen in het assortiment uit. Sterker nog, ze laten je de nieuwe wijnen zelfs proeven! En dan weet je ook meteen welke wijnduo’s er dit eindejaar in promotie komen.   

Fruitsap: een tropisch festijn, maar je wil geen boer of arbeider zijn!

Sinaasappelsap, het vloeibare goud! Kom kennismaken met het verhaal achter je glaasje sap bij het ontbijt en leer waar het misloopt. Drie Braziliaanse giganten domineren vandaag de sinaasappelsapketen van begin tot einde. Maar ook over de andere smaken in ons sappenassortiment valt veel te vertellen. Kom proeven en leer ze allemaal kennen! 

Diversiteit in Laos: paarse rijst en groene thee

Minder ontwikkelde landen in Azië, zoals Laos, konden de Aziatische tijgers al langer niet bijbenen. De start van een nieuwe vrijhandelszone in de Zuidoost-Aziatische regio biedt deze landen veel kansen. Maar geen kansen zonder risico’s. Verlies van traditionele rijstsoorten en theewouden, landroof voor industriële gewassen ten koste van de biodiversiteit … Kom naar de Laotiaanse stand om te horen hoe we kleine rijst- en theeboeren ondersteunen in hun integratie binnen een nieuwe markteconomie en hoe ze hier de vruchten van kunnen plukken.

Educatie: spread the fair vibe

Kom zien, proeven, doen, voelen, horen, en - als je dat écht wilt (zeker? heel zeker?) - zelfs ruiken wat er te beleven valt voor jongeren, scholen, sympathisanten, klanten en vrijwilligers op het vlak van educatie. Leer hoe je eerlijke handel écht in huis haalt met FairTrade@Home (i.s.m. EVA vzw). Samen verspreiden we de eerlijke vibe!

Oxfam-producten over de grenzen heen

Oxfam Fair Trade beperkt zich niet tot verkopen op de Belgische markt. Integendeel, tot ver over de grenzen worden onze producten gesmaakt. Je vindt ze van Australië tot Zuid-Korea, soms precies op dezelfde manier als hier (export), soms in een andere gedaante (private labels). In zo’n geval passen we het eindproduct aan op maat van onze klant: labels, design, verpakking ... Dit proces kan je zien op de stand. Ga mee op reis en laat je verbazen door een boeiend reisverslag.

5 sterren-FairTradeGemeente

Ontdek hoe Mechelen op weg is om een 5 sterren-FairTradeGemeente te worden. Is jouw gemeente al een FairTradeGemeente? Of zoek je na de titel een nieuwe uitdaging? Laat je dan inspireren door de acties van Mechelen of kom gewoon even ideetjes uitwisselen aan onze stand!

De commissies van Oxfam-Wereldwinkels

Vele vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels steken hun energie en engagement in een van de vier commissies: de partnercommissie, de bewegingscommissie, de commissie verkoop en marketing en de werkgroep educatie. We stellen ze graag nog even aan jullie voor. Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral: waarom?

  • Commissie Verkoop & Marketing: we willen méér beweging in de verkoop! Jij ook?

We geven je graag uitleg over onze activiteiten en tonen hoe elke vrijwilliger zijn/haar stempel kan drukken op de belangrijke commerciële keuzes en productmarketing. We wisselen graag van gedachten over hoe we eerlijke handel nog beter in de praktijk brengen. 

  • Bewegingscommissie: on the move

Wij zijn net zoals de beweging  zelf 'on the move'. Je vindt ons dus niet sedentair aan een infostand om mensen te informeren over en te betrekken bij de beweging(scommissie).

  • Werkgroep Educatie

Educatie is en blijft de meest schitterende pijler van de Oxfam-Wereldwinkeltempel. Wil jij weten wie de hogepriesters zijn van het educatieve beleid? Of te weten komen of dat beleid te bewieroken of te verdoemen valt. Kom naar de Werkgroep Educatie-stand. 

  • De Partnercommissie: wakkere waakhond van het Zuidbeleid

De Partnercommissie bestaat uit wakkere vrijwilligers die meekijken en meewaken over ons Zuidbeleid. De commissie geeft het globale partnerbeleid van Oxfam-Wereldwinkels|Fair Trade mee vorm en volgt dit nauwgezet op. Ze heeft zowel een beslissende als vormende functie, en versterkt de participatie van de beweging in het partnerbeleid.De leden van de Partnercommissie zorgen voor de doorstroming van informatie naar de overige vrijwilligers. Leer meer over hoe dat concreet in zijn werk gaat!